Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRIPA Prvi dan cijepljenja na Zavodu za javno zdravstvo prošao bez gužvi

Dozu cjepiva u Osječko-baranjskoj županiji dobilo 250 ljudi

03.11.2008.
u 18:02

Početak akcije cijepljenja protiv gripe u Osječko-baranjskoj županiji nije bio obilježen dugim redovima. Od ranoga jutra, danas su liječnici i drugo medicinsko osoblje dočekivali sve koji su se željeli cijepiti od te zarazne bolesti, pa je do 14 sati 250 građana dobilo svoju dozu zaštite protiv virusnoga oboljenja.

Svake godine na cjepivo
Inače, danas je u cijeloj Hrvatskoj počelo cijepljenje, a za našu je županiju Zavod za javno zdravstvo osigurao 40.800 doza, što je, kako je rekao voditelj epidemiološke službe Zavoda dr. Ivan Valek, za naše potrebe sasvim dovoljno. Kao i svake godine prvi po svoju dozu cjepiva dolazili su umirovljenici.

– Već godinama dođem po cjepivo i odmah se zaštitim kako ne bih dobila gripu. Nikada ne propustim tu priliku i zaista, nisam se već dugo razboljela. Možda malo hunjavice i bude, ali nikada se ne razbolim da bih morala ostati u krevetu. Trebali bi se svi cijepiti i tako zaštititi sebe, ali i druge jer je gripa prenosiva bolest – kazala nam je umirovljenica koja je među prvima danas cijepljena. Vinko Šušek čekao je pred ordinacijom na cijepljenje.

– S obzirom da sam dijabetičar, nastojim se zaštititi. Možda se ne bih razbolio, ali za svaki slučaj dođem po svoju dozu – rekao nam je Vinko Šušek.

Budući da se prvi veći val gripe očekuje početkom siječnja, liječnici upozoravaju da je dobro cijepiti se na vrijeme.

– Najmanje tri tjedna potrebno je od cijepljenja do trenutka kada se u organizmu razvije dovoljan broj antitijela otpornih na virus gripe – objašnjava epidemiolog dr. Valek koji apelira na građane da dođu po svoju dozu cjepiva koje ove godine sadrži sojeve virusa gripe - H1N1 i H3N2 Brisbane virusa tipa A, te soj Florida virusa gripe tipa B.

Apel radno aktivnima
Dodao je i kako se, osim u Zavodu za javno zdravstvo, građani mogu cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika. Cijepljenje je besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike, kao i djecu, dok ostali građani cijepljenje plaćaju 60 kuna.

Podsjećamo, prošle je godine na području naše županije od gripe oboljelo 11.158 osoba, od čega je oboljele djece do dobi od šest godina bilo 1385, od 7 do 19 godina 4862, od 20 do 59 godina 4288.

– Uzimajući u obzir da je najveći broj oboljelih upravo radno aktivno stanovništvo, pozivamo tu populaciju da se na vrijeme cijepi i zaštiti od gripe – kaže dr. Ivan Valek iz Zavoda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije