Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orešković ogorčen javnom svađom Petrova i Karamarka

Doznajemo iz Banskih dvora: Potkopavaju Vladu

Tihomir Orešković, Božo Petrov, Tomislav Karamarko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
21.04.2016.
u 12:45

Premijer je odlučio da se neće javno oglašavati i zauzimati stranu u aktualnom sukobu između Karamarka i Petrova

Božo Petrov opalio je po Tomislavu Karamarku iz svih oružja. Nije baš uobičajeno da se dva glavna koalicijska partnera časte ovako uvredljivim epitetima. Dok lukavi Karamarko, koji ima puno političkih i obavještajnih utakmica u nogama, napada Petrova putem svojih vjernih satelita i trbuhozboraca, neiskusni Petrov polako gubi živce. U hrvatskoj političkoj praksi dosad je nezabilježeno da je potpredsjednik Vlade (Petrov) u najgledanijem terminu na televiziji praktično optuži prvog potpredsjednika Vlade (Karamarka) za izdaju nacionalnih interesa. Takvi izljevi nezadovoljstva i nesputane kritike mogu se vidjeti samo u onim trenucima kada više nema izgleda da partneri ponovno sjednu za stol, oproste jedan drugome i onda zakopaju ratne sjekire i nastave zajednički život.

Ovako se ne može raditi

Sada su sve oči uprte u premijera Tihomira Oreškovića. Očekuje se njegova reakcija na ove turbulencije unutar Vlade koje se više i ne mogu skrivati. Premijer je odlučio da se neće javno oglašavati i zauzimati stranu u ovom sukobu. Međutim, želi poslati poruku svojim suradnicima u Vladi, a posebno hrvatskim građanima, da su ovakva prepucavanja kontraproduktivna te da ih on nikako ne podržava.

– Premijer je svjestan da su reforme zahtjevne te da zahtijevaju smiren i odgovoran pristup, a ne da se dva glavna partnera potkopavaju. Ovako se ne može raditi – ističe naš sugovornik blizak Oreškoviću. Iako premijer neće zauzimati stranu, nije tajna da puno bolje surađuje s Petrovom nego s Karamarkom. Također nije tajna da je, kada je riječ o Ini, bliži onome što zastupa Most.

– Premijer je upućen u tijek arbitražnog postupka i potpuno mu je jasno što se događalo u pozadini. Naša pozicija u arbitraži nikada nije bila bolja. Nevjerojatno je da MOL ima tako ozbiljan utjecaj na neke ljude u HDZ-u – ističe naš sugovornik koji je više puta ponovio da je premijer Orešković prihvatio svoju funkciju u dobroj vjeri te da ima potpunu slobodu djelovanja. Za razliku od nekih političara, on nije dužan raznim lobijima i interesnim grupama. Potpuno je posvećen izradi nacionalnog paketa reformi na kojima “radi danonoćno”. Želi provesti reforme koje su u Hrvatskoj odgađane više od deset godina.

– Ili će Hrvatska postati funkcionalna ekonomija, ili ćemo i dalje polako propadati – objašnjava naš izvor dodajući da je premijer o tom paketu reformi prvo želio upoznati sindikate i poslodavce. Odbija prigovore da premijer nastupa kao nekakav neoliberal. Tvrdi da Orešković donosi odluke koje su u ovom trenutku najbolje za Hrvatsku i koje mogu izvući zemlju iz krize. Naš sugovornik ističe da razni napadi, ali i sve drugo što se događa u posljednje vrijeme, nisu pokolebali premijera Oreškovića.

– Premijer je veliki borac, a uz to ima i dobre živce. On se ne predaje, neće lako odustati. Nitko ga ne drži u šaci i ne zastupa partikularne interese. Premijer donosi odluke koje su u interesu zemlje i njezinih građana – kaže naš sugovornik. Uvjeren je kako su ovi posljednji napadi na Vladu bili koordinirani te da nisu bili nimalo bezazleni. Ističe da se Orešković bori s okoštalom i dobro organiziranom strukturom.

“I HTV protiv premijera”

– On nema stranke, tek nekoliko odanih suradnika, pa se zato oslanja na građane – ističe naš izvor. Zatim se požalio na ulogu Hrvatske televizije koja se, na neki način, uključila u kampanju protiv premijera Oreškovića. U Banskim dvorima nije ostalo nezamijećeno da središnje informativne emisije HTV-a favoriziraju Tomislava Karamarka i HDZ-ove ministre, dok se o aktivnostima premijera Oreškovića izvještava na kapaljku. Podcjenjivački ga stavljaju na kraj Dnevnika, gotovo u termin koji je rezerviran za bizarnosti.

– Umjesto da urednici obavljaju posao po svojoj savjesti, oni dobivaju direktive od političara – ističe naš sugovornik. Uvjeren je da su neki urednici na HTV-u na izravnoj vezi s političarima iz HDZ-a od kojih dobivaju “direktive”. Premijeru Oreškoviću ne pada na pamet utjecati na program HTV-a, ali je, zaključuje naš sugovornik, žalostan kada vidi da neki političari imaju takav utjecaj na HTV-u te da neki urednici i novinari to bespogovorno prihvaćaju. 

>> HDZ-ova ministrica Mostovoj: Vaša odluka je populistička i nepotrebna 

>> 'Ni Karamarko ni Bandić mi nisu govorili o preslagivanju u Vladi'

Komentara 80

Avatar nula
nula
14:03 21.04.2016.

Dragi moji slatki ljevicari, rano se pjenite, potrosit cete svu energiju, jer ova opcija vlade ostaje ...tri mandata, 12 godina. U medjuvremenu, bilo vi bam pametno da SDP pretvorite u modernu demokratsku stranku ljevice, kao sto su socijalisti u Njemackoj, Francuskoj, Beneluxu ...

MO
morituriite
13:57 21.04.2016.

Članak kao da su ga pisali Bartulica i Batarelo. Ili su oni ti sugovornici koji se spominju u tekstu.

MR
mrakomgluhijem
13:15 21.04.2016.

Opet neki metagovor, preko nekih trecih ljudi, pa kakav je to premijer, neka jasno i glasno sam kaze sto misli ako zeli podrsku naroda. Da li je ovo neka novinarska podvala ili premijer stvarno misli da Hdz radi u interesu Mola i da iza svega stoji taj Jozo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije