Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.05.2014. u 12:00

Hrvati su skloni pokusima. Sjećate se Mikšića, Keruma, Grubišića? Bili pa nestali. Kažu da je i OraH “prazan” i slijedi mu isto. No ne 25. svibnja

Dosadi čovjeku ovolika usredotočenost na stanje i situaciju u SDP-u. Preforsirali su nas uraganom analiza i naricanja o njima pa sam već sklon zatražiti time out. Dva su tjedna, međutim, do održavanja izbora, prolaze dani a da ih gotovo nitko i ne spomene. Onih za Europski parlament, je l’. Za koje smo svi govorili da su jako važni jer predstavljaju i najveću moguću “anketu” koja će dati odgovore na dvojbe o tome kamo politički stremi Hrvatska, što je važno i za predsjedničke i parlamentarne izbore.

Jedna od naših raširenih odlika jest da se volimo baviti ne baš nebitnim stvarima, no brkamo prioritete. Kad je na vlast došla Milanovićeva vlada pa sve do danas, ona se, recimo, nije bavila očekivanim – stabilizacijom i rastom gospodarstva. I na početku, kao i sada, najdraža joj je tema bio – HDZ. Tako se i u svom zadnjem medijskom nastupu premijer Milanović najradije bavio HDZ-om. Nisam radio empirijsku analizu, ali dojma sam da je u zadnje dvije godine više novinarske tinte i etera potrošeno na stanje, situaciju i kritiku HDZ-a kao loše oporbe nego na kritiku nepopravljive Milanovićeve vlade. Premda sumnjam da mediji više mogu presudno utjecati na rezultate izbora, barem ne kao prije, ovo “jahanje” po SDP-u sigurno će njegovoj koaliciji dodatno smanjiti izborni rezultat. Realno je procijeniti da će se lijeva koalicija sučeliti s vrlo lošim izbornim rezultatom.

Moglo bi se dogoditi i da od mogućih 11 eurozastupničkih mjesta ova koalicija dobije – tri. Recimo da je to povijesni minimum. U SDP-u se ipak nadaju da će dobiti minimalno 4 mjesta. Prošle godine dobili su 5, ali sada se bore za 11, a ne 12 mjesta tako da bi taj minimum od 4 mjesta bio zapravo odličan rezultat. Prošle je godine HDZ spektakularno osvojio 6 mjesta. Ove godine njima prihvatljiv minimum iznosi 5 zastupničkih mjesta, a ozbiljno tvrde da je izgledno i šesto. Blizu su ulaska u Europski parlament Savez za Hrvatsku, Laburisti, OraH i Nacionalni forum. Veliki igrači priznaju, međutim, da jedino OraH Mirele Holy ima sigurne izglede osvojiti mandat. Jasno je, ako Holy dobije dvoznamenkast postotak glasova, iz igre će ispasti Forum, nije isključeno čak i Laburisti, pa bi tada eventualno bilo mjesta i za čak dva “oraha”. Dobije li HDZ 6 mjesta, teško da će uspjeti i Savez za Hrvatsku. Svi će navedeni “mali” vjerojatno osvojiti i više od 5 posto glasova, no neumoljivi D’Hondt mogao bi se na njih tragično odraziti. Iznenadi li toliko OraH, to neće biti unikatno.

Sjećate li se Borisa Mikšića? “Dečko s Trešnjevke” na početku 2005. dobio je 18 posto glasova na predsjedničkim izborima, za dlaku ga je prošla Jadranka Kosor pa ušla u drugi krug. I danas neki sumnjaju da je Mikšić tada zaustavljen na “umjetan” način. A Kerum? Pa on je 2009. u Splitu dobio 57% glasova!? A sjećate li se don Ivana Grubišića, on je 2011. u svojoj Splitsko-dalmatinskoj dobio 12%. A Laburisti – 2011. dobili su 6 mjesta u Saboru, pa na lokalnim izborima nestali, a na terenu su u koaliciji sa SDP-om. Zaključak je da su Hrvati, ‘ajmo reći, čak i četvrtina njih, spremni na “eksperimentiranje”. Pa kada se ohlade, onda se novim političkim zvijezdama događa “jo-jo efekt” – nabujaju pa nestanu. Mnogi koji već sada tvrde da je OraH zapravo “prazan” vjeruju da bi se takvo što moglo dogoditi i njima. No ne i 25. svibnja.

>> 'Neka vas ne razočaraju rezultati izbora za EU parlament, oni će biti šaroliki'

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Carrera
Carrera
12:42 11.05.2014.

ovi izbori označit će početak kraja sdp-a i kukuriku vlade. bit će dotučeni do nogu i od toga se nikad neće oporaviti.

CB
Conan Barbarin
12:45 11.05.2014.

ma treba što prije raspisati prijevremene izbore koje cijela hrvatska željno iščekuje, ova vlada jednostavno nije ispunila naša očekivanja

KN
knezica
13:12 11.05.2014.

Nacija želi da ovi odu. Izbori su jedino što nam treba. Ove stvarno treba jednom zauvijek otkantat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije