Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dosta im je toga da im Katavićevi veprovi uništavaju usjeve

Seljaci iz okolice Apatovca kod Križevaca već sedam godina ratuju s poznatim poduzetnikom, a žale se kako dobivaju jako male odštete
22. listopada 2010. u 16:30 1 komentara 74 prikaza
\'Koprivnica, 22.10.2010 - S lijeva:Dragan Vrbanec i Marijan Brezovec ogorceni su na Ivana Katavica zbog njegovog izbjegavanja da rijesi problem divljaci koja iz njegovog lovista odlazi na njihove ora
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

– Nakon što su mi divlje svinje uništile sto voćaka šljiva, Ivan Katavić, koji ima koncesiju na lovište, kazao mi je da ogradim voćnjak. Rekao sam mu neka me tuži što su moje šljive napale njegove svinje – kaže Dragan Vrbanec iz Apatovca pokraj Križevaca.

No i mještani okolnih sela Čabraji, Vojakovac, Marinovac, Poljanec, Ivanec Ludbreški i drugih, sedam godina muku muče s divljim svinjama iz okolnih šuma.

Nudio vrećicu trave

Koncesiju nad lovištem ima poduzetnik Ivan Katavić, vlasnik KTC- a, s kojim, kažu seljaci, ne mogu naći zajednički jezik.

– Njegove se svinje uredno hrane po našim poljima. Svake je godine moj trud uzaludan. Što god da posadim – uništeno je, a ove godine nisam imao ni za silažu. Oranice su izrovane, kukuruz polegnut pa zemlju ne mogu ni izorati, već moram plaćati malčiranje – žali se Marijan Brezovec iz Apatovca.

Njegova obitelj živi od šest krava i tri bika, koje iz godine u godinu, kaže, nema s čim hraniti.

– I ono malo što ostane, krave ne žele jesti jer ima miris po svinjama. No žalosno je što od osiguranja ne dobijemo ni približnu odštetu. Osiguranje svim seljacima rasporedi novac od premije, a da se utvrđuje stvarna šteta, iznos bi bio puno veći, no Katavić ih drži u šaci – kaže Brezovec, koji obično za devet uništenih hektara kukuruza, pšenice i ječma dobije oko 1400 kuna, dok je šteta oko 4400 kuna.

– Naše je zemljište Katavićevo lovište i tu nema zdrave pameti – kaže Vrbanec te zahtijeva da se zemlja vrati u prvobitno stanje jer sve je drugo samo mučenje.

– Katavić nam je za odštetu nudio vreću trave da je posadimo na oranici. To je čisto podcjenjivanje i prezentacija njegove moći. Jedna vreća dođe 170 kuna, a kolike su nam štete nanesene!Mi ne smijemo imati ni za kruh, dok se njegovi sinovi voze u jahti – žale se oni.

Poduzetnika su seljaci i tužili više puta, no uglavnom su izgubili spor.

– Prije nekoliko godina sam izgubio pa sam još morao platiti troškove suda 20.000 kuna. No lani sam dobio parnicu i isplaćena mi je puna odšteta – priča Brezovec.

Pojedu sve

Kaže da su dan nakon što je posadio kukuruz svinje sve pojele pa je sadio ponovno, no ionako je ostao bez njega.

Seljaci više ne znaju što činiti, kome se obratiti, a svinje ne smiju dirati, dok se one ne plaše ni topova ni psa. – Rekao nam je da ogradimo zemlje. Pa kako bi to izgledalo da svatko ogradi svoju oranicu? – pita Vrbanec te tvrdi kako bi prije Katavić trebao ograditi svoje lovište.

Svjesni smo problema, no moramo se držati zakona

 Broj divljih svinja se posvuda povećava. Svjesni smo problema koje imaju vlasnici zemljišta. No mi nismo vlasnici divljih svinja pa za nas važe zakonska ograničenja, posebno vezana za odstrel. Ponekad netko nije zadovoljan iznosima odštete, no procjenu radi osiguranje. Ponekad dođe i do spora jer se vlasnici zemlje pozivaju na prava iz Zakona o lovstvu, no često zanemare svoje obveze po istom zakonu – odgovorio je Ivan Katavić na naš upit. (kj/VLM)

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • gummybear:

    DA DOĐU NA MOJU ZEMLJU UPUCAO BIH MU SVAKU SVINJU, PA NEKA ON ONDA TRAŽI ODŠTETU OD OSIGURANJA. NAKON TOGA BIH POSJETIO NJEGA I NAUČIO ŠTA JE POŠTENJE I MORAL. AKO NIKAKO DRUGAČIJE ONDA BEJZBOL PALICOM!!!!!!!!!!!