Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dorin prijatelj Sead optužen za terorizam

Sead Plojović (31) odveo je Doru Bilić iz Zagreba u Srbiju pa u Gornju Maoču
08. listopada 2014. u 20:00 6 komentara 8213 prikaza
ilustracija

Tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu podiglo je optužnice protiv pet osoba iz Srbije zbog sumnje da su financirale i organizirale novačenje džihadista za rat u Siriji. Optuženi su Abid Podbićanin(35), Sead Plojović (31), Tefik Mujović (34) i Izudin Crnovršanin (35) iz Novog Pazara i Ferat Kasumović (30) iz Beograda. Plojović, Crnovršan i Kasumović u pritvoru su od početka ožujka, a nakon podizanja optužnice sud im je produljio pritvor, a Podbićanin i Mujović su u bijegu i za njima je raspisana tjeralica.

Sead Plojović poznat je i hrvatskoj javnosti jer se doznalo kako je u Hrvatskoj od istomišljenika prikupljao novac za džihadiste te da je najprije u Srbiju, a potom u BiH, odveo Doru Bilić (27) iz Zagreba, koja je nedavno ranjena u Raki, glavnom gradu islamskog kalifata.

I u optužnici se navodi da je Plojović s Podbićaninom, Mujovićem i Crnovršaninom u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Luksemburgu prikupljao novac kojim se financirao odlazak “više građana Srbije i drugih zemalja, najprije u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište”. U optužnici se navodi kako su unovačeni iz različitih zemalja dolazili u Novi Pazar, gdje su im “organizirali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja nužnih informacija prije nastavka puta”.

Sumnja se da su Podbićanin i Mujović početkom 2013. uspostavili vezu s organizacijama Islamska država Iraka i Levanta i Fronta Al-Nusra, koje su UN proglasile terorističkima.

Njihov je cilj bio, piše u optužnici, nakon obaranja vlasti u Siriji njen teritorij koristiti kao bazu za terorističke napade i na susjedne države, najprije Irak, a potom i druge države na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i južnoj i središnjoj Europi. Cilj je bio stvoriti globalnu islamsku državu, odnosno kalifat.

>> Bjegunka iz ISIL-a: Ispred mene su muškarcu odrezali glavu

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?