Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS

Dorić: Hrvatska treba izručiti Josipa Perkovića Njemačkoj

\'19.12.2010.,Split - Presica HNS-a u hotelu Bellevue  povodm obljetnice 20  godina HNS-a .Domacini su bili Radimir Cacic i Vesna Pusic Photo: Nino Strmotic/PIXSELL\'
Nino Strmotić/PIXSELL
02.02.2011.
u 13:54

Otkrio je da je 2000. naših 30 državljana bilo na međunarodnim tjeralicama

Vijeće Europe prihvatilo je izvještaj zastupnika Miljenka Dorića (HNS) u kojem se kaže da članice moraju bolje surađivati u izručenjima optuženih za zločine.

– Hrvatska mora izručiti ili procesuirati osobe koje su u drugim zemljama osumnjičene za zločine – odgovorio je Dorić na konferenciji za novinare upitan znači li to da bi zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića Njemačkoj trebalo izručiti nalogodavca i šefa hrvatske Udbe Josipa Perkovića.

Inače, izrađujući izvještaj za Vijeće Europe o suradnji zemalja članica u procesuiranju za ratne zločine došao je do zanimljivih saznanja. Za aljkavost u traženju izručenja osumnjičenih za ratne zločine optužio je Ministarstvo pravosuđa, upozorivši da je proteklo osam godina otkako su se MUP, DORH i Ministarstvo pravosuđa sastali zbog  dogovora o postupanju po međunarodnim tjeralicama. Inače, izvještaj Vijeću Europe poklopio se sa slučajem vukovarskog branitelja Tihomira Purde.

Žalosno je, istaknuo je Dorić, da naše pravosuđe ne traži izručenje ratnih zločinaca koji su u drugim zemljama, a moramo braniti branitelje. Naime, objašnjava Dorić, na službeni zahtjev Vijeća Europe Srbija je prije dvije godine dala podatak da traži 4 osobe osumnjičene za ratne zločine, a danas se vidi da ih je mnogo više.

Otkrio je da je 2000. godine 30 naših državljana bilo na međunarodnim tjeralicama, a danas ih je 186.

Na pitanje je li Purda prodan zbog zatvaranja poglavlja 23 u pregovorima s Europskom unijom Vesna Pusić (HNS) odgovara da bi taj slučaj prije mogao biti negativan nego pozitivan bod za Hrvatsku te zaključuje da je slučaj Purda trebalo procesuirati i raščistiti mnogo ranije.

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar kanonik
kanonik
17:30 02.02.2011.

Kaže vesna slučaj purda trebalo je procesuirati mnogo ranije,znači ipak će čovjek nagrebati.

DO
downunder
14:21 02.02.2011.

\"Na pitanje je li Purda prodan zbog zatvaranja poglavlja 23 u pregovorima s Europskom unijom\" A šta reći o državi i vlasti koja se odriče vlastitih državljana radi nekakvih asocijacija? Što će nam uopće država koja nije sposobna obraniti građanee koji zapravo čine tu državu i što je smisao postojanja države?

OB
-obrisani-
15:52 02.02.2011.

treba mu sudit kao sta je on drugima. s prigusivacem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije