Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

DORH zatražio istražni zatvor za dvojicu osumnjičenika zbog utaje poreza

Iz DORH-a pojašnjavaju kako su se osumnjičenici s ciljem pribavljanja trgovačkom društvu znatne protupravne imovinske dobiti dogovorili o izdavanju nevjerodostojne dokumentacije
07. srpnja 2020. u 15:28 4 komentara 1783 prikaza
Ilustracija
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je sucu istrage Županijskom sudu u Vukovaru predložilo određivanje istražnog zatvora protiv dvojice ispitanih okrivljenika zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine. Napominju i kako su zaprimili kaznene prijave protiv 5 fizičkih i jedne pravne osobe za ova kaznena djela. Iz DORH-a pojašnjavaju kako su se osumnjičenici s ciljem pribavljanja trgovačkom društvu znatne protupravne imovinske dobiti dogovorili o izdavanju nevjerodostojne dokumentacije.

Ana Karamarko među osumnjičenima za utaju poreza U TIJEKU AKCIJA POLICIJE I USKOKA Za utaje poreza sumnjiče 38 osoba, među osumnjičenima i Ana Karamarko

- Iz takve će dokumentacije proizlaziti da je trgovačko društvo sa sjedištem u Boboti, u kojem prvookrivljenik ima svojstvo direktora, kupac poljoprivrednih kultura iako stvarnog prometa neće biti, na što su ostali okrivljenici pristali, navode iz DORH-a.

Pojašnjavaju kako je izdano 107 računa i otpremnica u vrijednosti preko 6,4 milijuna kuna s iskazanim porezom na dodanu vrijednost od oko 1,5 milijuna kuna.

Srednja škola Biograd SKANDAL U BIOGRADU Ravnatelj pod istragom DORH-a zbog utaje novca doniranog za liječenje bolesnog dječaka

Osnovano se sumnja kako su okrivljenici te račune, iako svjesni da oni ne sadrže istinite i točne podatke, ovjerili svojim potpisom i pečatom. Sve to je prvookrivljenik odmah po primitku prihvaćao i knjižio u poslovnim knjigama trgovačkog društva sa sjedištem u Boboti kao vjerodostojne, nakon čega je naložio njihovo plaćanje u ukupnom iznosu od 7.229.613,49 kuna.

Iz DORH-a za prvookrivljenika sumnjaju da je poslovne knjige vodio na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava ne poštujući računovodstvene standarde i temeljna načela urednog knjigovodstva te je na taj način onemogućio preglednost poslovnih događaja, financijski položaj i uspješnost poslovanja.

 

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Ministar Vili Beroš:
'Ne može kolegica spominjati propast sustava, ja iz straha zovem ravnatelja, a on mi to negira'
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • Deleted user:

    U emisiji N u2 gospodin Raspudić javno je rekao da ima nekog poznanika/prijatelja koji mu kaže da ako nebi varao državu da nebi sa svojom tvrtkom mogao preživjeti, dali je netko od nadležnih pitao gospodina Raspudića ili je on prijavio ... prikaži još! kao pošteni političar tko je taj koji vara državu.

  • nečešrazbojniče:

    Kada je Bandić na redu?

  • Talleyard:

    Kada će DORH zatražiti istražni zatvor od nebrojenih partijskih kriminalaca ? Čiji je to DORH ?