Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

DORH zatražio istražni zatvor za dvojicu osumnjičenika zbog utaje poreza

Ilustracija
Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL
07.07.2020.
u 15:28

Iz DORH-a pojašnjavaju kako su se osumnjičenici s ciljem pribavljanja trgovačkom društvu znatne protupravne imovinske dobiti dogovorili o izdavanju nevjerodostojne dokumentacije

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je sucu istrage Županijskom sudu u Vukovaru predložilo određivanje istražnog zatvora protiv dvojice ispitanih okrivljenika zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine. Napominju i kako su zaprimili kaznene prijave protiv 5 fizičkih i jedne pravne osobe za ova kaznena djela. Iz DORH-a pojašnjavaju kako su se osumnjičenici s ciljem pribavljanja trgovačkom društvu znatne protupravne imovinske dobiti dogovorili o izdavanju nevjerodostojne dokumentacije.

- Iz takve će dokumentacije proizlaziti da je trgovačko društvo sa sjedištem u Boboti, u kojem prvookrivljenik ima svojstvo direktora, kupac poljoprivrednih kultura iako stvarnog prometa neće biti, na što su ostali okrivljenici pristali, navode iz DORH-a.

Pojašnjavaju kako je izdano 107 računa i otpremnica u vrijednosti preko 6,4 milijuna kuna s iskazanim porezom na dodanu vrijednost od oko 1,5 milijuna kuna.

Osnovano se sumnja kako su okrivljenici te račune, iako svjesni da oni ne sadrže istinite i točne podatke, ovjerili svojim potpisom i pečatom. Sve to je prvookrivljenik odmah po primitku prihvaćao i knjižio u poslovnim knjigama trgovačkog društva sa sjedištem u Boboti kao vjerodostojne, nakon čega je naložio njihovo plaćanje u ukupnom iznosu od 7.229.613,49 kuna.

Iz DORH-a za prvookrivljenika sumnjaju da je poslovne knjige vodio na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava ne poštujući računovodstvene standarde i temeljna načela urednog knjigovodstva te je na taj način onemogućio preglednost poslovnih događaja, financijski položaj i uspješnost poslovanja.

 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
17:28 07.07.2020.

U emisiji N u2 gospodin Raspudić javno je rekao da ima nekog poznanika/prijatelja koji mu kaže da ako nebi varao državu da nebi sa svojom tvrtkom mogao preživjeti, dali je netko od nadležnih pitao gospodina Raspudića ili je on prijavio kao pošteni političar tko je taj koji vara državu.

NE
nečešrazbojniče
16:20 07.07.2020.

Kada je Bandić na redu?

TA
Talleyard
16:03 07.07.2020.

Kada će DORH zatražiti istražni zatvor od nebrojenih partijskih kriminalaca ? Čiji je to DORH ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije