Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Zatražen istražni zatvor za Glavaša, on poručuje: Vidimo se u Osijeku

Branimir Glavaš
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
30.01.2015.
u 20:42

Istražni zatvor zatražen je jer osobite okolnosti upućuju na opasnost da će pobjeći

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora Branimiru Glavašu (58) zbog, kako su priopćili na svojim stranicama, "počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva"

Svoj su prijedlog utemeljili na članku 123. stavku 1. točka 1. i stavku 2. Zakona o kaznenom postupku. Što u prijevodu znači da je istražni zatvor tražen jer osobite okolnosti upućuju na opasnost da će pobjeći, a istražni zatvor će se pri izricanju presude odrediti ili produljiti uvijek protiv okrivljenika kojem je izrečena kazna zatvora od pet godina zatvora ili teža kazna.

U nedavnoj analizi u Večernjem listu najavili smo mogućnost takvog tumačenja ZKP-a od državnog odvjetništva jer je Glavašu sada na snazi nepravomoćna osuda od 10 godina zatvora. Ako istražni sudac ne prihvati prijedlog tužiteljstva (ili ga čak možda i odbaci jer je raspravno vijeće, a ne istražni sudac, nadležno i treba pri izricanju presude odrediti istražni zatvor), konačnu će odluku donijeti vijeće.

– Ja u tome ne vidim ništa sporno. Obveza je Državnog odvjetništva da podnese takav akt prema Županijskom sudu u Zagrebu. To je normalan slijed događaja u skladu s praksom i zakonskim obvezama u ovakvim situacijama. Sada je na potezu Županijski sud, istražni sudac i izvanraspravno vijeće koji će ponovno razmotriti njihov akt i prihvatiti ga ili odbiti. Očekujem da će ga odbiti – komentirao je odluku Branimir Glavaš za N1 televiziju.

– Sigurno se u nedjelju vraćam u Osijek. Mislim da ću stići negdje u popodnevnim satima. Nema novog pritvora bez odluke suda – rekao je Glavaš koji tvrdi da će poštovati svaku daljnju odluku i odazvati se novom ročištu.  – Otpada taj razlog bijega zbog kojeg traže pritvor jer ću se vratiti u Hrvatsku. U nedjelju se vidimo u Osijeku – zaključio je Glavaš.

>> Odvjetnik: Glavaš može u Hrvatsku. Tužitelj: Ako dođe, trebao bi biti uhićen

Komentara 93

AL
Alkana
17:33 30.01.2015.

Ne odustaju oni od progona branitelja. Bez Branimira Glavaša Osijek bi bio Ocek! To mu i je najveći krimen.

PA
pacijent
17:34 30.01.2015.

okanite se covjeka koji je bio dobar dok je branio osijek i slavoniju a sada ga sude oni koji su izdali i osiromasili hrvatsku

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
17:38 30.01.2015.

Ma neka DORH i svi u to uključeni malo p....e Glavašu. Vraća se čovjek koji je omogućio i organizirao obranu Osjeka, a što smeta ovim komunjarama u DORH-u i ostalim institucijama. Još samo malo i gotovo je, Ja znam daa je ovo Hrvatska.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije