Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezna proziva tužitelje:

DORH priznaje naše tablice za sve druge slučajeve osim za Lovrić-Merzel

Nada Čavlović Smiljanec
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
17.04.2014.
u 22:49

Odgovor – 
U DORH-u kažu da u procjeni salona nije uzeto u obzir loše stanje objekta

Porezna uprava u Sisku radila je svoj posao kako treba. Ustvrdio je to premijer Zoran Milanović u danas na sjednici Vlade i time stavio točku na pitanje vjerodostojnosti procjene salona Lav Auto Popec u Sisku. Poreznici su ga procijenili na 10 milijuna kuna, koliko ga je platila Županija za potrebe hitne pomoći.

Državno odvjetništvo je, podsjetimo, osporilo spomenutu vrijednost salona i tvrdi da je preplaćen za oko pet milijuna kuna. Do tog zaključka tužitelji su došli u sklopu istrage protiv sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel. USKOK smatra da je županica sklopila kriminalni posao pa je protiv nje pokrenuo istragu, a sud je županici odredio istražni zatvor.

No, kako je dovedena u pitanje vjerodostojnost rada Porezne uprave, službe koja je kao sastavni dio Ministarstva financija pod ingerencijom Vlade, premijer je tražio da se dodatno preispita njezin rad.

Procjena od deset milijuna

Porezna uprava, odnosno njezin Područni ured u Sisku, u proteklih je tjedan dana objašnjavala kako je došlo do procjene salona Lav Auto Popec iz ožujka 2012. godine. Procjena se, podsjetimo, temeljila na tablicama prosječne vrijednosti nekretnina. Tablice se, pak, temelje na podacima o kretanju tržišnih cijena sličnih nekretnina na određenom području u kraćem vremenskom razdoblju. Na procjenu spornog salona primjenjivale su se tablice utvrđene u siječnju 2011. godine.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Državno odvjetništvo, međutim, tu procjenu osporava pa je nekoliko puta tražilo provjeru vrijednosti. Porezna uprava je svaki put tužiteljima slala procjenu s iznosom od 10 milijuna kuna. Na naše pitanje od prije nekoliko dana je li, i kako, završen nadzor nad radom sisačke Porezne uprave koji je tražio premijer, dobili smo odgovor da su, po Zakonu o sustavu državne uprave, ministarstva, državni uredi i državne upravne organizacije dužni međusobno surađivati i pružati jedni drugima stručnu pomoć, a dužni su jednako tako pružati stručnu pomoć lokalnim tijelima vlasti. Kažu da je od 2012. godine Područni ured Sisak od Državnog odvjetništva, sudova i drugih zaprimio 3033 zahtjeva za dostavu podataka iz Pregleda tržišnih vrijednosti nekretnina. Godine 2012. stiglo je 1037 zahtjeva, 2013. godine 1350, a do 14. travnja ove godine još 646.

Nema infrastrukturu

Sisački poreznici kažu da im je Državno odvjetništvo u vrijeme kada se procjenjivao salon Lav Auto Popec uputilo desetke zahtjeva za procjenu drugih nekretnina. Vraćali su im procjene oslanjajući se na iste tablice po kojima je procijenjen i sporni salon, no njih Državno odvjetništvo nikada nije osporavalo. Upozoravaju da tužitelji isti način rada i iste metode u slučaju županice osporavaju, a u ostalima priznaju i primjenjuju.

U DORH-u neslužbeno kažu da u procjeni salona nije uzeto u obzir loše stanje objekta, nedostatak komunalne infrastrukture, a da su kvadrati garaže računati kao poslovni prostor.

>>Vlada demantira: Lovrić Merzel nije slala poklone ministrima!

>>'Županičina majka imala je dvije kobile, 
a prijavila je stotine krava, konja i svinja'

Komentara 37

BU
Bulaba
07:23 18.04.2014.

Dečki, ali stalno zaboravljate podatak da je drugarica županica iz poštene Kukuriku koalicije prvo dogovorila previsoku cijenu, a onda je tražila NAMJEŠTENU procjenu Porezne uprave. Naglasak na NAMJEŠTENU.

VV
valter.volf.315
07:50 18.04.2014.

Gospodo draga.Opce je poznato da se uvijek vode dvostruka pravila u procjenama ili se sudskom vjestaku kaze dogovorena vrijednost nekretnine.Nemojte nam mazati oci,pogoduje se kako se kome stigne i to nije samo slucaj u Sisku.Opravdanja porezne nam nisu potrebna,i recite kako je moguce da prostori u zoni jedan se prodaju po 50 % manjoj cijeni od vasih tabela?

MX
Mister X
22:59 17.04.2014.

Bolesnici smo i ostat čemo , uvjereni kako smo super mudri filozofi ! I kao relni građani vidimo sve i svkoga oko nas Hrvata, ili Hvaticu - kriminalca lopinu svjesni sebe da nemožemo pogriješiti bilo kjoga da strpamo u zatvorvor zna se nije nevin ! Blago sretnoj EU što nas ima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije