Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera UDBA

DORH odbacio prijave protiv Perkovića, a sad je tu zastara

'18.06.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzala se konferencija i prezentacija za medije na temu zakon o financijskom poslovanju i predstecajnoj nagodbi. Orsat Miljenic, ministar pravosudja Photo: Ma
Marko Lukunić/Pixsell
27.06.2013.
u 07:26

Josip Perković postupit će prema odluci hrvatskih sudova, dobrovoljno neće u Njemačku, kaže njegov odvjetnik Anto Nobilo

Zašto premijer Milanović kaže “tjerali ste lisicu, istjerat ćete King Konga”? Moguće objašnjenje leži u predviđanjima u vladajućim krugovima kako bi europski uhidbeni nalog mogao donijeti nove progone hrvatskih branitelja izvan Republike Hrvatske! Naime, pravosuđe u nekoliko europskih zemalja ima tzv. opću nadležnost, što znači da se pred sudovima u tim zemljama mogu pokrenuti postupci protiv državljana drugih zemalja i za djela koja su počinjena u drugim zemljama.

To znači, da, primjerice, netko poput Save Štrpca može donijeti neke dokaze i tražiti da se postupak protiv bilo koga, Ante Gotovine, Mladena Markača ili Vladimira Šeksa, pokrene tamo. Ako pravosuđe utvrdi da ima elemenata za kazneni progon, te bi osobe Hrvatska morala izručiti. Osim ako ne donese zakon koji europski nalog ograničava na razdoblje nakon 2002. godine. Iz vladajućih krugova takvo se objašnjenje već moglo čuti, ali čini se da im mnogi ne vjeruju, promatrači su uvjereni da samo štite Perkovića, pa im očito ne vjeruju ni u Njemačkoj.

A špijunska priča o Josipu Perkoviću priča je koja vuče korijene otprije 30 godina i danas je teško razmrsiva jer u igri su dvostruki špijuni koji su radili za Udbu i za Zapadnu Njemačku, pa špijuni koji su radili za SFRJ, a onda i za Republiku Hrvatsku. Iako je riječ i o političkim interesima, čini se da bi ipak najbolje bilo razriješiti stvar na sudu. No, zasad nema ni govora o tome da bi Josip Perković dobrovoljno sjeo u avion i odletio u Njemačku, kaže njegov odvjetnik Anto Nobilo.

Umjesto toga, čekat će rasplet u Hrvatskoj i pokoriti se odluci hrvatskih sudova, kaže. No, čini se da odluke hrvatskih sudova neće biti jer je u Hrvatskoj nastupila zastara za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983., a DORH je dvaput odbacio prijave protiv Perkovića.

>>'Izmjenama Ustava i Perkovića bi se procesuiralo u RH'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije