Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokušat će se nagoditi

DORH objavio žalbu na presudu Frani Lučiću: 'Ne postoji odgovornost RH'

Frane Lučić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL, DORH
27.02.2019.
u 22:35

Državno odvjetništvo pokušat će postići pravičnu nagodbu s jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragediji Franom Lučićem, doznaje se u Vladi

Državno odvjetništvo objavilo je u cijelosti žalbu koje je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo protiv presude kojom je Frani Lučiću dosuđena odšteta od 1,75 milijuna kuna.

- Zbog iznimnog interesa sredstava javnog priopćavanja, državno odvjetništvo učinilo je iznimku i u prilogu objavljuje žalbu u cijelosti, o kojoj će, naglašavamo, svoju ocjenu i obrazloženje dati nadležni sud - priopćio je DORH 23. veljače. Republika Hrvatska je sudjelovala kao tužena u parnici pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu i tijekom cijelog postupka isticala da ne postoji odgovornost Republike Hrvatske za nastali štetni događaj i iz tog razloga je i uložila žalbu, navodi DORH.

Frane Lučić
1/15

Državno odvjetništvo (DORH) pokušat će postići pravičnu nagodbu s jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragediji Franom Lučićem, doznaje se danas u Vladi, gdje je održan sastanak između premijera Andreja Plenkovića, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelinića. Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je Hini kako je Vlada pokazala spremnost da financijski pokrije namirivanje odštete u slučaju da se postigne nagodba između nadležnog državnog odvjetništva i Lučićeva odvjetničkog tima. DORH će slijedom toga pristupiti Lučićevu odvjetničkom timu radi mogućeg postizanja pravične nagodbe, koja će pružiti zadovoljštinu za Lučića nakon tragične nesreće, a da pritom država pokaže ozbiljnost i odgovornost kako bi se konačno priveo kraju taj slučaj koji traje dugi niz godina, rekao je Milić. Napomenuo je da će DORH tome pristupiti u funkciji zastupnika države u građanskim predmetima.

U žalbi se tvrdi da je došlo do bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava. Tvrde da se sud nije držao pravnog shvaćanja drugostupanjskog suda na kojem se temelji rješenje kojim je ukinuta prvostupanjska presuda donesena u prethodnom postupku.

"U konkretnom slučaju ne postoji odgovornost Republike Hrvatske za štetu zbog nepostojanja uzročno-posljedične veze, koju sud prvog stupnja nije razmatrao niti ocjenjivao, slijedom čega nisu ostvarene pretpostavke odgovornosti za štetu jer između postupanja nadležnih tijela i štete na strani tužitelja ne postoji adekvatna uzročna veza", stoji između ostalog žalbi.

"Ne postoji odgovornost države za štetu koja nastane zaposlenicima vatrogasnih postrojbi zbog nesreće na radu", također se navodi.

ODOZG_zalba_22022019 by Anonymous zT832nZ2 on Scribd

Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije početkom veljače djelomično je dobio spor radi naknade štete protiv Šibenika i Hrvatske koji su mu, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda, dužni isplatiti 1,75 milijun kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

Lučić je spor dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama.

Na nepravomoćnu presudu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu zbog "bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi".

Zbog toga su vatrogasci tišnjanskog DVD-a 19. veljače prosvjedovali na magistrali u Tisnom tražeći da država odustane od žalbe na nepravomoćnu presudu i podnese trošak naknade zbog Lučićevih teških ozljeda.

Premijer Plenković nedavno je u Gospiću izjavio da je o toj žalbi razgovarao s ministrom pravosuđa Bošnjakovićem i da želi postizanje pravične nagodbe i zadovoljštine.

"Mi ćemo kao Vlada razgovarati s Državnim odvjetništvom, smatramo da bi u ovoj situaciji gospodina Lučića najbolje bilo da dođe do pravične nagodbe, da on dobije zadovoljštinu, a država pokaže odgovornost i zrelost", izjavio je premijer u Gospiću.

VIDEO Prosvjed podrške Frani Lučiću:

Ključne riječi

Komentara 34

DO
domxerex
23:27 27.02.2019.

Ukinuti DORH i svima dati otkaze i neka si posao traže u sjevernoj korei ili zimbabveu.

LA
larala
07:15 28.02.2019.

ma naravno nema država nikakvu odgovornost prema ovom dečku koji je radi požara na kornatima ostao bez prstiju i normalnog života ...ona samo ima odgovornost prema onima koji su branili drugu državu i koji su iz hr. tobože otišli uu stoljeću 7....frani ocito tko je kriv što nije poginuo kao i ostali vatrogasci, da se kornatska tragedija lakše zataška a, kornati prodaju kako bi bilo novca za glasace iz drugih država.

IV
ivanlovin
23:15 27.02.2019.

A tko je kriv,zeko. I sad se pitaju sto ljudi odlaze, sto nitko nece u policiju,vojsku vise. Muka mi je vise svega, pa tko je kriv sto su djeca poginula, sto helikopter nije bio ispravan, sto im je trebalo onako izgorenim i u bolovima 4 sata do bolnice. Sramota kakav je bio sustav, a sustav to je drzava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije