Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

DORH objavio koliko je novaca oduzeto Ivi Sanaderu

Do odluke suda u predmetu "Fimi media" neće se pokretati ovršni postupak, dodaju iz DORH-a
17. studenoga 2020. u 18:51 16 komentara 17631 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu oduzeto je 10 milijuna kuna i milijun eura nakon što je presuda u slučaju "Planinska" postala pravomoćna, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo RH. Podsjetimo, Sanader ima ukupno pet presuda za različite afere, ali četiri su još nepravomoćne.

inspirativan put Naš glazbenik skrasio se u Americi: 'Iz Zagreba sam otišao s 25 eura u džepu, a sada živim na Manhattanu'

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

 - Pravomoćnom presudom u predmetu poznatom kao "Planinska", od prvoosuđenog I. S. oduzeta je imovinska korist u iznosu od 10.000.000,00 kuna i 1.000.000 eura u protuvrijednosti u kunama po srednjem tečaju HNB-a na dan isplate, i navedeni iznos postaje imovina Republike Hrvatske, te je naloženo prvoosuđenom I. S. da navedene novčane iznose uplati u korist državnog proračuna. Pravomoćna presuda dostavljena je od Županijskog suda u Zagrebu nadležnom državnom odvjetništvu radi naplate oduzete imovinske koristi od prvoosuđenog I. S. 1. srpnja 2019.

S obzirom na činjenicu o kakvom se visokom iznosu imovinske koristi radi, a imajući u vidu da je u tom trenutku sva imovina prvoosuđenog I. S., osim mirovinskih primanja, bila obuhvaćena mjerama osiguranja naplate imovinske koristi u predmetu poznatom kao "Fimi media", odnosno da na istoj nije moguće od suda zatražiti provođenje ovrhe unovčenjem te imovine tj. prijenosom novčanih sredstava na račun državnog proračuna, ocijenjeno je opravdanim do odluke suda u predmetu "Fimi media" ne pokretati ovršni postupak.

Slavonski Brod: Zbog prilazne ceste trgovina Lidla već dva mjeseca čeka otvaranje NERADNI DAN Sutra se prvi put obilježava novi državni praznik, doznajte kako rade trgovine

Pojašnjavamo dodatno da u kaznenom postupku protiv prvoosuđenog I. S. u predmetu "Planinska" nije bilo određivanja mjera osiguranja naplate imovinske koristi s obzirom da je taj kazneni postupak pokrenut nakon tada već pokrenutog kaznenog postupka protiv istog okrivljenika u predmetu "Fimi media", a u kojem su na zahtjev državnog odvjetništva već bile određene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi na cjelokupnoj imovini okrivljenika i osoba na koje se odnosio prijedlog za proširenim oduzimanjem.
Dakle, kazneni postupak protiv okrivljenog I. S. u predmetu "Fimi media" pokrenut je 9. prosinca 2011. (optužnica) odnosno prije postupka u predmetu "Planinska" (pokrenut 31. kolovoza 2012., optužnica), ali je predmet "Planinska" pravomoćno okončan prije predmeta "Fimi media".

Nakon analize sudske odluke o oduzimanju imovinske koristi u predmetu "Fimi media" odlučit će se o poduzimanju radnji i pokretanju odgovarajućeg postupka radi naplate imovinske koristi utvrđene u pravomoćno dovršenom predmetu "Planinska".

Naglašavamo kako sukladno odredbi čl. 85. Kaznenog zakona izvršenje izrečene mjere oduzimanja imovinske koristi ne zastarijeva.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Znači, još ništa nije sjelo u držvnu blagajnu!

 • Antonio1952:

  Gdje je 10 miliona eura od Madjara?

 • roland:

  Nije oduzeto ni lipe! Dakle, ništa nije oduzeto, samo je presuda da se ima oduzeti. Novca nema, nema ni bogate galerije slika, ostaje samo da se svaki mjesec oduzima 1/3 mirovine.