Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražni zahtjev

DORH istražuje zapovjednika logora Manjača kraj Banje Luke

rat
Jozo Pavković
17.08.2011.
u 19:13

U logoru je zlostavljano 350 zarobljenika HV-a i MUP-a RH, a jedan je od zlostavljanja preminuo

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je zagrebačkom Županijskom sudu istražni zahtjev protiv 67-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača u blizini Banje Luke.

Sumnja se da je 67-godišnjak 1991. godine u logoru za ratne zarobljenike Manjači u blizini Banje Luke, za vrijeme trajanja oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske te Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih formacija, nakon što je preuzeo zapovjedništvo nad logorom, kao potpukovnik JNA i zapovjednik logora nalagao zasad nepoznatim pripadnicima osiguranja logora da fizički i psihički zlostavljaju zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i MUP-a Republike Hrvatske.

– Također, u istom razdoblju, znajući da se ratne zarobljenike fizički i psihički zlostavlja, te da u logoru ne postoje minimalni životni uvjeti dostojni čovjeka, nije poduzeo ništa da se takva nezakonita postupanja spriječe i osiguraju primjereni životni uvjeti – navodi se u priopćenju DORH-a.

Prema istražnom zahtjevu, u logoru je zlostavljano 350 zarobljenika HV-a i MUP-a RH koje su udarali rukama, nogama, kundacima, pendrecima i drugim vrstama palica po cijelom tijelu te ih izvodili na pojedinačna ispitivanja i premlaćivanja, lažna strijeljanja i prisilne radove izvan logora, izgladnjivali ih i smjestili u barake koje nisu grijane, bez pokrivača, od čega je 1. studenoga 1991. jedan od njih i preminuo.

Predloženo je određivanje pritvora.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Daniel ZG
Daniel ZG
20:52 17.08.2011.

vjerojatno su na produženom godišnjem odmoru, ili pak čekaju kojeg htvatskog vojnika strpati u pritvor na par mjeseci. to im je danas najlakše. gotovo kao ovrhe, ne možeš ne profitirati.

IV
Ivekivek
23:22 17.08.2011.

24 17.08.2011. u 20:07h oziRis je napisao/la: dorh nije sve ove godine procesuirao niti jednog srpskog zločinca ili odgovornog za 8 000 ubijenih hrvata civila, niti za desetke tisuća hrvatskih žrtava logora, kulturocid, neselektivna i prekomjerna granatiranja, progone itd iako su po zakonu o općem oprostu ratni zločinci izuzeti od abolicije. Znači li to da je dorh protuhrvatski, da služi neprijateljima ? =============================================================== NARAVNO da služi neprijateljima. I slijepac bi uspio napisati poneku tužbu protiv srpskihgresora a komunističkom tužitelju bajiću to ne uspjeva. Ima tisuće z+svjedoka, tisuće dokaza o četničkim zločinima a on optužuje samo hrvate. Govno jedno jugoslavensko. E da mi je bližu da mu počupam onu četničku bradu...dlaku po dlaku....uživao bih dok majmun skiči....

OB
-obrisani-
20:07 17.08.2011.

dorh nije sve ove godine procesuirao niti jednog srpskog zločinca ili odgovornog za 8 000 ubijenih hrvata civila, niti za desetke tisuća hrvatskih žrtava logora, kulturocid, neselektivna i prekomjerna granatiranja, progone itd iako su po zakonu o općem oprostu ratni zločinci izuzeti od abolicije. Znači li to da je dorh protuhrvatski, da služi neprijateljima ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije