Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
djeluju po zakonu

DORH: Dokazi protiv HDZ-a prikupljeni tek u zadnja 2 mjeseca

privođenje (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
01.11.2011.
u 14:09

Državno odvjetništvo RH odbacilo je medijske navode da su odluke koje donosi politički motivirane.

Državno odvjetništvo RH odbacilo je medijske navode da su odluke koje donosi politički motivirane. Naglasili su da sve svoje odluke, pa tako i onu o pokretanju istrage protiv HDZ-a kao pravne osobe, donose isključivo temeljem zakona i svojih zakonskih obveza.

Dokazi protiv HDZ-a kao pravne osobe, ističu iz DORH-a, prikupljeni su tek u posljednja dva mjeseca. Riječ je o nespornim dokazima da je dio novca korišten za potrebe Hrvatske demokratske zajednice i to u vrijeme dok je Ivo Sanader bio predsjednik te stranke.

- Dakle, tek kada su pribavljeni dokazi o stjecanju koristi za pravnu osobu državno odvjetništvo je bilo dužno i donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv pravne osobe, jer po zakonu pravna osoba odgovara za kazneno djelo odgovorne osobe, ako je njime toj pravnoj osobi pribavljena imovinska korist.

Ako tome dodamo da se po članku 23. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela mora provesti jedinstveni postupak i protiv odgovorne i pravne osobe tada je potpuno jasno koji su razlozi rukovodili državno odvjetništvo i potpuno su neutemeljene i zlonamjerne tvrdnje potpisanog novinara, koje se ne temelje na činjenicama i odredbama zakona već su njegovi proizvoljni zaključci kojima je na grub način ispolitizirao rad državnog odvjetništva, stoji u priopćenju Državnog odvjetništva.

Slučaj "Fimi-Medije", odnosno postupak u kojem je donesen nalog o provođenju istrage protiv Mladena Barišića, zatim protiv odgovorne osobe u tom trgovačkom društvu Nevenke Jurak i još nekoliko osoba iz drugih trgovačkih društava započet je pred otprilike godinu i pol dana i vrijeme početka tog postupka određuje postupanje u ovom predmetu, jer se istraga mora završiti u roku od jedne godine i šest mjeseci i u najsloženijim predmetima. U protivnom se po zakonu smatra da je državno odvjetništvo odustalo od kaznenog progona, navode s upotrebom inicijala osumnjičenika.

Potrebno je naglasiti kako je navedeni nalog o provođenju istrage protiv M. B. rizničara Hrvatske demokratske zajednice i drugih, donijet jer su postojale osnove sumnje o zlouporabama na štetu navedenog trgovačkog društva i tek su provedene dokazne radnje pokazale kako je sve to rađeno po naredbi i dogovoru s tadašnjim predsjednikom Vlade I. S. protiv kojeg je nakon tih saznanja donesen nalog o provođenju istrage za zlouporabu službenog položaja (položaja predsjednika Vlade) u svoju korist i u korist drugih osoba (tada ne još u korist HDZ-a).

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Ravnatelj Dinko Cvitan nisu i neće biti Državno izborno povjerenstvo niti im se može pripisati takva uloga, dodali su.

Ključne riječi

Komentara 244

OB
-obrisani-
18:26 01.11.2011.

. . ..sad mi je lakse...:-))..uff

OB
-obrisani-
15:08 01.11.2011.

Dugo je hrvatski narod čekao da se Bajić probudi....e sad kad je počeo raditi,opet zločincima nije pravo.Šta vas žulja kriminalci?

SA
santos008
15:09 01.11.2011.

Samo naprijed Bajicu!!.Za kralja i Otadzbinu.1

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije