Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatskoj u čast

Dopadljiv koncert hrvatske i austrijske mladeži u Beču

beč koncert
Snježana Herak/VLM
25.06.2013.
u 13:50

1. srpnja u Beču će gostovati Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Pavla Dešpalja. Svečanom koncertu nazočiti će i visoki hrvatski i austrijski državni dužnosnici

Dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju zaželjeli su i učenici Glazbene škole Blagoja Berse iz Zagreba sa svojim austrijskim kolegama, dobitnicima štajerske pokrajinske nagrade „Prima la musica“, prigodnim svečanim koncertom održanim u ponedjeljak u poznatom Kursalonu Hübner u Beču.

Koncert je organiziralo Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču na čelu s Wernerom Vargom uz potporu bečkog ogranka HKD Napredak, Matice hrvatske Beč, grada Beča, Hrvatsko-austrijskog društva u Zagrebu i Kursalona Hübner. Pokrovitelj mu je bilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji.

Na programu su bila djela hrvatskih i stranih autora, a izvodili su ih Antonija Žarković (sopran), Ira Ačimović (glasovir), Sophie Reichl (rog), Petra Stojaković (gitara), Petar Ruk (violina), Anna Lydia Podmenik (flauta), Nika Mutak (sopran), Petra Sarić (glasovir), Philipp Weber (tuba), Dora Dapić i Ana Barić (flauta), Iva Gavran (gitara), Thomas Kern (truba), Ivan Krpan (glasovir), Josip Augustin Janeš (violončelo), Antonio Bogojević (bariton), Leandro Neuwirth ( pozauna), Matija Ruk, Luka Turina, Lovro Pezo i Luka Vidović (gitara), Bernhard Potzmann (bubnjevi) i Iris Pichler, Viktoria Moser i Stefan Schober (flauta).

Koncertu je bio nazočan i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenka Weber.

Goste je uvodno pozdravio predsjednik AHD Beč Werner Varga, istaknuvši kako je Društvo htjelo omogućiti i hrvatskoj glazbenoj mladeži da se predstavi Bečanima i muzicira u čast Hrvatske i njenog skorog ulaska u EU. Nazočan koncertu bio je i predsjednik Hrvatsko-austrijskog društva Zagreb Neven Žarković.

„Ovo je hvale vrijedna suradnja renomirane Glazbene škole Blagoje Bersa iz Zagreba i mladih glazbenika iz austrijske pokrajine Štajerske“, rekao je veleposlanik Gordan Bakota, dodavši kako je koncert jedna u nizu priredbi i manifestacija koje se održavaju povodom ulaska RH u EU.

Podsjetio je da će 1. srpnja u Beču gostovati Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Pavla Dešpalja i uz pijanisticu Martinu Filjak i da će svečanom koncertu, uz ostale, nazočiti i visoki hrvatski i austrijski državni dužnosnici te kulturni i javni djelatnici.

Ravnatelj zagrebačke Glazbene škole Blagoje Bersa Mislav Defar je za Večernji list rekao kako je ponosan na svoje učenike koji su se uspješno predstavili Bečanima i da je već na pomolu novi projekt suradnje s Austrijancima, koje su pozvali u Zagreb.

Dopadljivo muziciranje hrvatske glazbene mladeži koje je bečka publika nagradila burnim aplauzom, a neke i pozivima na „bis“, najbolja su potvrda da Hrvatska može biti ponosna na svoje mlade naraštaje, buduće promotore hrvatskog glazbenog blaga diljem Europe i svijeta.

>>Televizije spremaju koncerte, prijenose i posebne emisije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije