Naslovnica Vijesti Hrvatska

Donosimo popis promjena na državnoj maturi

Broj zadataka i bodova ostao je isti, a teorijski dio ispita iz hrvatskog jezika maturanti pišu 100 umjesto 80 minutaa
10. travnja 2017. u 18:30 0 komentara 2388 prikaza
06.06.2016., Zagreb - I. gimnazija, maturanti zapoceli s polaganjem ispita drzavne mature. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Pripada li basna diskurzivnom, dramskom, epskom ili lirskom rodu, tko je autor programatskog članka Naša književnost i koji je točan glagolski prilog glagola glodati samo su neka od pitanja oglednog ispita uoči održavanja državne mature iz hrvatskog jezika. Dio je to koji se odnosi na višu, A razinu ispita, koju je za ljetni rok prijavilo 11.589 gimnazijalaca i 10.073 učenika strukovnih škola.

Esej nosi 50 posto ocjene

No osim takvih pitanja i toga dijela maturalnog ispita, srednjoškolcima je sada već posljednji rok da za maturu ponove lektire koje ih ove godine očekuju na esejskom ispitu koji traje 160 minuta i nosi 50 posto ukupne ocjene hrvatskog jezika. Popis lektira već je objavljen, a on je ove godine na obje razine ispita umanjen za po jedan naslov. Tako srednjoškolci koji su prijavili A razinu ispita imaju na popisu 14, a oni koji su birali osnovnu razinu Hrvatskog, B razinu ispita, moraju se prisjetiti sadržaja osam lektira. Osim što maturanti na ispitu mogu dobiti tri vrste eseja: interpretativni, raspravljački te usporednu raščlambu dvaju ili više tekstova, moraju se pridržavati jasnog pravila: esej na A razini mora imati najmanje 400, a esej na osnovnoj razini najmanje 350 riječi.

Marinković umjesto Goethea

I dok popis lektire na A razini ne odskače previše od prošlogodišnjeg, osim što je ove godine “Kiklopom” zamijenjen naslov “Ruke” Ranka Marinkovića, popis lektire za B razinu ima tri izmjene naslova. Ove godine učenike očekuju Dostojevski, A. G. Matoš, D. Cesarić, J. Pupačić, S. Mihalić u dijelu hrvatskog pjesništva, R. Marinković i Shakespeare umjesto Goethea, Boccaccia, Cesarića. Na ovogodišnjem popisu lektire tako su “Posljednji Stipančići” Vjenceslava Novaka, Krležini “Gospoda Glembajevi”, Hamlet i Antigona. Promjena ima i u teoretskom dijelu. Važnija je – a odnosi se na obje razine ispita – da je za teorijski dio ispita produljeno vrijeme njegova pisanja s dosadašnjih 80 na sto minuta. Na obje razine ispita, iako je ukupan broj zadataka i broj bodova ostao isti, broj zadataka uz polazne tekstove smanjen je s 35 na 30, a povećan je broj zadataka iz književnosti bez polaznog teksta s 20 na 25.

>>Ljutiti ravnatelj poslao poruku ministru Barišiću: Brinem za budućnost djece...

>>Barišić: Sustav obrazovanja u Hrvatskoj nije katastrofalan, a po nekim pokazateljima i prednjačimo

Predmeti

Engleski jezik – viša razina 

Promijenjen je redoslijed pisanja ispitnih cjelina u Čitanje, Slušanje i Pisanje i one se više ne moraju provoditi odvojeno (sa stankom od 15 minuta). Sastavak sada može premašiti propisanih 250 riječi i nije dopušteno brisati napisani tekst. Trajanje ispita, vrste i broj zadataka te broj bodova ostali su isti.

Etika

Povećan je broj zadataka višestrukog izbora s 10 na 15, a umjesto pet ima sedam zadataka kratkog odgovora. Smanjen je pak broj zadataka produženog odgovora s pet na tri, a izbačeni su zadaci alternativnog izbora.

Geografija

Uvedeni su novi zadaci otvorenog tipa – zadaci produženog odgovora. Ukupan broj bodova smanjen je s 200 na 100. Povećan je broj zadataka u ispitu sa 60 na 76. Promijenjen je način bodovanja: jedna čestica donosi jedan bod. Zadaci kratkog odgovora donose jedan ili dva boda. Zadaci produženog odgovora donose tri boda. Produljeno je vrijeme trajanja ispita s 90 na 120 minuta.

Glazbena umjetnost

Povećan je broj zadataka s 50 na 51. Broj bodova ostao je isti (100). Trajanje ispita ostalo je isto (90 minuta). Izbačeni su zadaci višestrukih kombinacija i zadaci dopunjavanja. Uređen je popis glazbenih primjera.

Informatika

Broj zadataka zatvorenog tipa smanjen je s 20 na 18. Broj zadataka kratkog odgovora i zadataka dopunjavanja povećan je s 14 na 16. Ukupan broj bodova povećan je s 40 na 50. Dodano je parcijalno bodovanje za devet zadataka kratkog odgovora.

Psihologija

Povećan je broj zadataka višestrukog izbora. Tih je zadataka 20 i donose 20 bodova. Smanjen je broj zadataka kratkog odgovora. Tih je zadataka 19 i donose 38 bodova. Isti je udio pojedinih područja ispitivanja s obzirom na ukupan broj pitanja, ali je promijenjen s obzirom na broj bodova. Smanjen je ukupan broj bodova na 76.

Sociologija

Smanjen je broj zadataka sa 60 na 41 pa tako i ukupan broj bodova sa 100 na 70. Ispit umjesto 90 traje 70 minuta.

Vjeronauk

Povećan je broj zadataka s 32 na 40. Smanjen je broj bodova s 54 na 45. Smanjeno je trajanje ispita s 90 na 70 minuta. Izbačeni su zadaci višestrukih kombinacija, zadaci povezivanja i zadaci dopunjavanja.

Politika i gospodarstvo

U području ispitivanja povećan je udio poduzetništva, a smanjen udio gospodarskih trendova. Izbačeni su zadaci alternativnog izbora i zadaci dopunjavanja. Zadaci višestrukog izbora i zadaci kratkog odgovora donose po 30 bodova.

Književna djela za školski esej

        1. Camus, Albert: Stranac

2. Cihlar Nehajev, Milutin: Bijeg

3. Dostojevski Mihajlovič, Fjodor: Zločin i kazna

4. Držić, Marin: Dundo Maroje

5. Hrvatsko pjesništvo (Antun Gustav Matoš, Dobriša Cesarić, Josip Pupačić, Slavko Mihalić)

6. Kafka, Franz: Preobrazba

7. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi

8. Krleža, Miroslav: Povratak Filipa Latinovicza

9. Marinković, Ranko: Kiklop

10. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići

11. Salinger, Jerome David: Lovac u žitu

12. Shakespeare, William: Hamlet

13. Sofoklo: Antigona

14. Šimić, Antun Branko: Preobraženja     

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.