Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Donosimo popis najsmješnijih krađa i lopova u 2010. godini

Ovi kradljivci nisu samo ostavljali otiske prstiju nego su činili tako glupe poteze da su ih hvatali bez napora
19. prosinca 2010. u 12:31 6 komentara 630 prikaza
'lopov_nnn_bih_161209'
Foto: Ilustracija

Za formulom savršenog zločina traga svatko tko se želi baviti bilo kakvom kriminalnom aktivnošću, pa tako ni hrvatski kriminalci nisu iznimka.

Međutim, među onima koji se prime tog posla, ima i onih koji su potpuno netalentirani za takvu vrstu zanata, te zbog svoje nedarovitosti često završe iza rešetaka.

Donosimo popis najglupljih, ili bar, najnepromišljenijih razbojnika, koji su nas tijekom 2010. godine zabavljali svojom nerazrađenim “zločinačkim” taktikama zbog kojih su završili iza rešetaka i na stranicama crnih kronika.

U prošloj godini hrvatski kradljivci uglavnom su radili “klasične” greške, potpuno nejasne običnim građanima. Ostavljali su stvari s otiscima prstiju u blizini mjesta zločina, “spektakularno” su bježali s plijenom pred očima mnogih zaprepaštenih građanina, od kojih se naravno, uvijek nađe neki junak spreman za njima potrčati, vozili su se u ukradenim automobilima s aktiviranim GPS uređajima...

Jedan od zapamćenijih “bisera” ove godine svakako je legendarna provala u kuću pjevačice Tine Rupčić, kada su provalnici na vrlo hm... neobičan način pokušali zamesti tragove. Nakon što su ukrali dragocjenosti, odrvnuli su pipe u stanu i pustili vodu da curi kako bi izazvali poplavu, a istodobno su zapalili papir u dnevnom boravku i uključili toster kako bi izazvali požar!? Naravno, to im uopće nije pomoglo, te ih je policija vrlo brzo pronašla, kao i većinu junaka naših priča.

Od policije bježao u perajama i s hobotnicama
Scena kao na filmu odigrala se pred očima kupaca koji su se u rujnu navečer našli u prodavaonici u zagrebačkoj Sisačkoj ulici. Lopov je stavio na rame LCD Samsung televizor, vrijedan 7000 kuna, i počeo trčati. Jurio je prema infopultu kada su mu put prepriječila dvojica zaštitara. Zadržali su mladića do dolaska policije.

Pomorski policajci patrolirajući u ožujku u uvali Šešula na Lošinju u moru ugledali su muškarca kako roni i lovi ribu. Ugledavši policajce ronilac je brzo je isplivao i počeo trčati u šumu pritom odbacujući sa sebe peraje, masku s dihalicom, pribor za robolov, ali i 5 hobotnica teških ukupno 8.5 kilograma.

Sjekirom napao benzinsku, ali  nije ništa ukrao
Policija još uvijek traga za razbojnikom koji se u prosincu dovezao na biciklu u 0.50 sati sa sjekirom u ruci ispred benzinske postaje na zagrebačkoj Radničkoj cesti, te ušao u prostor postaje i pokušavao razvaliti vrata prostorije u kojoj su se nalazila dvojica zaposlenika.

Dvojac T. E. (25) i A. J. (39) s druge strane vrata u smrtnom strahu pokušavao je spriječiti pljačkaša koji je luđački udarao po ulazu svojim oruđem kako bi ušao i domogao se utrška.

Pojava krupnog, visokog razbojnika zamaskiranog u šal i kapuljaču u gluho doba noći prestrašila je radnika koji je stajao za blagajnom, a koji je otrčao do kolege u sporednoj prostoriji te mu povikao: “Zovi policiju, ubit će nas!” gdje su se zatim obojica “zabarikadirali”. Provalnik je udarajući sjekirom uspio uništiti prva vrata, ali u pokušaju da dopre do njih spriječila su ga još jedna.

“Otvaraj, otvaraj!”, vikao im je bez uspjeha dok je udarao sjekirom po vratima. Više sreće nije imao ni kod blagajne, koja je bila zaključana. Na kraju je, razočaran, odustao od nečasne nakane, a da nije pobrao čak ni slatkiše koji su mu jedini bili nadohvat ruke te je praznih ruku sjeo na bicikl i pobjegao u noć.

Za provale čuo da netko dolazi, pa zaključao kolegu
Tijekom provale u kiosk Tiska travanjskog četvrtka u gluho doba noći u zagrebačkoj Ulici baruna Trenka dvojici traljavih lopova krenulo je po zlu kad su tijekom “pomno razrađene krađe” začuli nečije korake. U tom trenutku nastala je panika zbog koje je tijekom bijega nepoznati lopov zaključao ‘kolegu’ B.B. unutar kioska.

Ubrzo su na mjesto događaja, osim policije, pristigli i vatrogasci koji su policiji morali pripomoći kako bi provalnika uspješno izbavili iz njegova “zatočeništva”.

Zavrzlama je započela oko jedan sat nakon ponoći kada su se dvojica lopova pojavila kod kioska.

Sa sobom su donijeli i novi lokot, koji im je trebao poslužiti da poslije zatvore obijena vrata te tako otklone sumnju da se događa nešto nezakonito.

Ali, dok su tako domišljato “operirali” po unutrašnjosti kioska gdje je jedan u vrećicu trpao cigarete i bonove za mobitel, začuli su da netko nailazi. Prestrašen, nepoznati lopov trkom se dao u bijeg pritom zaključavši kompanjona u kiosku. Naišla je policija koja se pobrinula za ‘zatočenog’ starog policijskog znanca, s dosjeom od desetak kaznenih prijava, uglavnom zbog krađa i krivotvorenja. Za njegovim domišljatim kompanjonom koji je nestao u noć policija je neuspješno tragala.

Divili se ‘trofeju’ dok im policija nije ušla u trag
Kad su na riječkom parkiralištu Delta “snimili” kamp-prikolicu Turističke zajednice oblijepljenu šarenim plakatima Riječkog karnevala, koja je za maškara služila kao infopunkt, dvojici Kastavaca i Opatijcu, pa su odlučili su da je moraju imati.

Atmosfera ludih pokladnih noći trojcu očito nije bila dovoljna. Jednostavno nisu mogli odoljeti izazovu, te su je se odlučili domoći pod svaku cijenu.

Pod okriljem noći došli su su po svoj željeni plijen, te su prema razrađenom planu prikolicu i odvezli. “Sakrili” su je, nigdje drugdje nego u Kastvu, u dvorištu kuće jednog od kradljivaca, gdje su se neko vrijeme divili svome “trofeju”.

Policija ju je u dvorištu i pronašla, a ekipu kradljivaca ekspresno locirala i privela u postaju. Koji im je bio krajnji plan s ukradenom kamp-prikolicom i kako su mislili neprimijećeno proći sa svojim pothvatom - ostalo je visjeti u zraku.

Ukrali amforu, pa je naivno prodali prij

Ukrali amforu, pa je naivno prodali prijatelju pravog vlasnika
Početkom prosinca krčki policajci pronašli su kradljivce kamenice, odnosno kamene posude stare sto godina, iz dvorišta obiteljske kuće u Malinskoj jer 33-godišnjak iz Malinske i 39-godišnji državljanin BiH ukradenu kamenicu nisu odvezli daleko. Naime, prodali su je, misleći valjda da su dobro “tržili”, ni više ni manje, nego poznaniku vlasnika. “Biserni” lopovski par, nakon što je “pomno” istražio crno tržište, proučio ponudu, potražnju i cijene, smatrao je da su pronašli idealnog kupca svoje nečasno stečene robe. Osim što je kupac bio i vlasnikov poznanik, živio je i u njegovom mjestu.

Došao u hotel s bombom, oti&scaro

Došao u hotel s bombom, otišao samo s 20 kuna
Nepoznati pljačkaš ambiciozno krenuvši u razbojstvo s ručnom bombom odšetao se s recepcije hotela Jadran u Vlaškoj ulici “bogatiji” za čak 20 kuna u listopadu, Muškarac star 30-ak godina ušetao je u predvorje hotela i stao kod recepcije. Izvadio je ručnu bombu i recepcioneru se obratio riječima: – Ovo je pljačka, dajte novac!. te je od recepcionera koji je ostao pribran zatražio da otvori sef. Recepcionar se nije dao smesti te mu je rekao da je sef zaključan i rekao mu da ima samo 20 kuna. Pljačkaš je odlučio pristati na ponuđeno, uzeo je 20 kuna i pobjegao.

Ukrali tartufe od 245.00 kuna koje nisu

Ukrali tartufe od 245.00 kuna koje nisu mogli nikome prodati
Lopovi s ukradenim proizvodima od tartufa vrijednima čak 245.000 kuna, koje su ukrali iz skladišta poduzeća Zigante na zagrebačkim Krugama 14. srpnja obivši ulazna vrata, i nisu baš imali sreće. Prvo nisu unaprijed pronašli kupca za ukradeno blago, već su tek nakon krađe pokušavali pronaći vezu na crnom tržištu. U međuvremenu, njihovoj dragocjenoj robi bližio se i istek roka trajanja. Dok su se oni raspitivali na crnom tržištu, na kojem je vladala slaba potražnja za takvom vrstom robe, vrijeme je prolazilo, te je policijska potraga za njima polako, ali sigurno, dala svoj rezultat. Policija im je uskoro pokucala na vrata. Jesu li u potrazi za tartufima korišteni i psi tragači, te da li su se lopovi, vidjevši da im roba propada, odlučili i sami “omastiti brke” – ostalo je nepoznato.

Vratili se po dva kanistra, a već ih ukr

Vratili se po dva kanistra, a već ih ukrali stotine
Samo zbog svoje pohlepe i lakomosti u policijske ruke dolijala su dvojica, pokazalo se, dugogodišnjih kradljivaca koji su “uredovali” u Vrpolju u brodskom Posavlju. Početkom srpnja policajci su oko ponoći tijekom redovne ophodnje zatekli lopovski dvojac kako iz poljoprivredne ljekarne iznose herbicide i druge otrove za prskanje poljoprivrednih kultura i tovare ju u škodu. Metalnom polugom potrgali lokot na ulaznim vratima, ušli u ljekarnu i iznijeli 309 litara herbicida, odvezli do obližnje deponije šljunka u Vrpolju.

No, pohlepa ih je stajala uhićenja jer su tijekom grabeži, na svoju nesreću, u ljekarni u brzini zaboravili dva kanistra s herbicidima i vratili se po njih, a u međuvremenu stigli su policajci i priveli ih. 

Ista provalnička dvojka krala i u još nekim poljoprivrednim ljekarnama  te ukupna šteta u krađama iznosila je više od milijun kuna.

Aparatom za zavarivanje provaljivao u gr

Aparatom za zavarivanje provaljivao u gradski kiosk
Muškarac iz Pule u ožujku ove godine odlučio je provaliti u kiosk u Jušićima, a u “žaru posla” zatekli su ga policajci za redovne ophodnje. Policajcima je uvelike olakšao posao pronalaženja krivca. Naime, nije ga bilo teško primijetiti jer je aparatom za autogeno zavarivanje pokušao prerezati stijenku kioska! Kako je mislio proći nezapaženo, policajcima niti ikome nije bilo jasno, ali taj put nisu imali težak posao dokazivanja bilo kakvog kaznenog djela jer je sve bilo prilično očito. Lopova serviranog na pladnju uhvatili su na mjestu zločina i priveli u policijsku stanicu.

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • -obrisani-:

    . A niste uvrstili ono kako kradljivac bjezi u W- bubi preko Zlovenije za Njemacku i hoce kartu za Ameriku sa ponistenom vizom.

  • piccolo:

    Ja mislim da je bez premca prva blesava lopina u državi Kirin (bivši ministar MUP-a) koji je platio 17 milijuna Jurakici za spot, a na njezinu primjedbu da ima 50% popust on kaže: \"zanemarite popust\". Ovu krađu bi svakako trebalo ... prikaži još! nagradit sa 10 godina lepoglave.

  • mix1:

    treba nagradit SANADERA jer dok smo mu mi pljeskali i divili mu se ON je sa ostalim članovima EKIPE radio na poboljšanju svoje životne priče koja če žalosno završit.