Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI TRENUTAK

Izglasan opoziv Donalda Trumpa: Protiv predsjednika bilo i nekoliko republikanaca

FILE PHOTO: 2020 U.S. presidential election in Washington D.C.
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.01.2021.
u 22:03

Prikupljeno je dovoljno glasova za opoziv predsjednika Trumpa, koji u povijest ulazi kao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv - "poticanju na pobunu" - koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. 

Tijek događanja:

22:47 Republikanski zastupnici koji su glasali za opoziv: 

Dan Newhouse (Washington), John Katko (New York), Jaime Herrera Beutler (Washington), Adam Kinzinger (Illinois), Fred Upton  (Michigan), Liz Cheney (Wyoming), Peter Meijer (Michigan), Anthony Gonzalez (Ohio), Tom Rice (South Carolina) i David Valadao (California).

22:37 Službeno je: S 232 glasom za, među kojima je i 10 republikanskih glasova, drugi put u Zastupničkom domu je opozvan Donald Trump. Protiv je bilo 197 zastupnika. Nije glasalo 5 zastupnika.

22:24 Prikupljeno je dovoljno glasova za opoziv predsjednika Trumpa. Među onima koji su glasali "za" je i deset republikanaca. Čeka se objava službenih rezultata. 

22:15 Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je u srijedu da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa.

"Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu", napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

>> VIDEO Za vrijeme rasprave, Kongres štitila Nacionalna garda

22:14 Američki mediji prenose da su još dva republikanska zastupnika glasala "za". Ako ne promijene svoje glasove u zadnji tren, činit će devet republikanaca koji su podržali opoziv.

22:02 Rasprava je završena. Sada je na redu izjašnjavanje zastupnika jesu li za ili protiv opoziva. Još jedan republikanac pridružio se šestorci koja je najavila da će glasati za opoziv tako da je sada sigurno da će najmanje sedam republikanskih zastupnika podržati smjenu predsjednika Donalda Trumpa.

21:10 Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pozvao svoje pristaše da ne pokreću nove nasilne prosvjede koje su neki od njih najavili, dok središte Washingtona sve više nalikuje na vojni logor uoči inauguracije Joea Bidena 20. siječnja.

"U svjetlu izvješća o novim prosvjedima, zahtijevam da NE smije biti nasilja, NE smije biti kršenja zakona, NE smije biti vandalizma bilo koje vrste", pozvao je Trump u izjavi. "To nije ono za što se zalažem, to nije ono za što se zalaže Amerika. Pozivam SVE Amerikance da pomognu u smanjivanju napetosti i smirivanju strasti. Hvala", dodao je.

Zbog potencijalnih prijetnji nasilnim prosvjedima uoči Bidenove inauguracije, u Washingtonu su razmještene tisuće pripadnika Nacionalne garde i drugih sigurnosnih službi.

20:36 Dosad je šest republikanskih zastupnika potvrdilo da će glasati za opoziv.

20:05 Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je u srijedu zastupnike da opozovu predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

"Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo", izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o 'impeachmentu' republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutarnje teroriste".

Oko 17 sati i 30 minuta Zastupnički dom je počeo raspravu o dokumentu koji Trumpa formalno optužuje za poticanje na pobunu.

Izvori kažu da paralelno traju konzultacije senatora i da još nije donesena odluka o tome kako će postupiti gornji dom Kongresa.

17:51 Vođa republikanske većine u američkom Senatu Mitch McConnell signalizira da je za opoziv, doznaje CNN od izvora koji je upoznat s McConnellovim razmišljanjima.

Drugi republikanski izvor otkrio je da očekuje da će oko 10-20 republikanaca iz Doma glasati za opoziv, ali je rekao i da Bijela kuća vrši ogroman pritisak na članove. Članovi "žele glasati za opoziv, ali legitimno strahuju za svoj život i život svojih obitelji", navodi izvor za CNN.

17:44 Upravo je završeno prvo proceduralno glasanje o pravilima rasprave tijekom razmatranja samog članka o opozivu. Pravila su usvojena. Sada su na drugom proceduralnom glasanju o rezoluciji. Nakon što ovo završi, prijeći će se na raspravu o članku o opozivu. 

17:23 Uhićen je izgrednik koji je tijekom napada na Kongres nosio majicu s natpisom kamp Auschwitz. Kako prenose mediji, Robert Keith Packer uhićen je jutros.

16:40 Članovi bilježe svoje glasove o pravilima rasprave. Do glasanja o opozivu ostaje još nekoliko sati.

16:15 Donji dom parlamenta u srijedu će prvo glasati o pravilima rasprave koja će uslijediti. Ako ona budu odobrena, što se očekuje, kasnije tijekom dana će se glasati o članku opoziva kojim se Trumpa optužuje da je prošli tjedan svojim govorom potaknuo nemire na Kapitolu u kojima je život izgubilo pet osoba. 

>> FOTO Proboj Trumpovih pristaša na Capitol

FILE PHOTO: 2020 U.S. presidential election in Washington D.C.
1/8

Trump bi u srijedu tako mogao postati prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no svjetski mediji pišu kako su male šanse da se opoziv potvrdi i u gornjem domu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. 

Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena.  Za opoziv su potrebne ruke dviju trećina zastupnika u gornjem domu, što znači da bi se najmanje 17 republikanaca tada trebalo usprotiviti predsjedniku, piše agencija Reuters. 

Komentara 122

Avatar GeniKameni
GeniKameni
18:27 13.01.2021.

"...žele glasati za opoziv, ali legitimno strahuju za svoj život i život svojih obitelji". I treba da strahuju smradovi! Njihovi pristase otvoreno pozivaju na linc i ubojstvo clanova Trumpovog kabineta na drustvenim mrezama... i gle cuda... nema cenzure! To nije govor mrznje!?

DI
Diosiario
20:52 13.01.2021.

Zanimljivo, večernji list prenosi lažnu vijest CNN-a da je McConell za opoziv a još prije sat vremena je objavljeno da je McConell odbio zahtjev demokrata za hitnim sazivanjem senata, tako da će zasjedanje ići redovno 19. siječnja a nikakve osude neće biti što se da isčitati iz današnjeg glasovanja u kongresu. Naravno, faktograf i factcheck neće se osvrnuti na čiste laži koje CNN, večernji list i HTV reproduciraju i šire u realnom vremenu jer im to nije politički oportuno. 😂

Avatar MrKorona
MrKorona
17:57 13.01.2021.

Fašizam se nemože cenzurati. Fašizam vrši cenzuru. Tako to rade twitter, facebook i svi ostale štampe ovde protiv Trumpa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije