Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donji dom

Donji dom egipatskog parlamenta održao prvo povijesno zasjedanje

Parlament Egipat
AFP/PIXSELL
23.01.2012.
u 18:36

Sjednicu je minutom šutnje za poginule u pobuni protiv bivšeg predsjednika Mubaraka otvorio Mahmud al-Saka (81), najstariji zastupnik i član stranke Al-Wafd

Egipatski je parlament u ponedjeljak održao prvu povijesnu sjednicu u novom sazivu gotovo godinu dana nakon smjene Hosnija Mubaraka.

Kako prenosi Al Jazeera Balkans, sjednicu je minutom šutnje za poginule u pobuni protiv bivšeg predsjednika Mubaraka otvorio Mahmud al-Saka (81), najstariji zastupnik i član stranke Al-Wafd. Jedan od najvažnijih članova Bratstva Mohamed Beltagy izjavio je prije početka zasjedanja da je riječ o ''povijesnom zasjedanju parlamenta u egipatskoj tranziciji prema demokraciji i civilnoj vladavini".

Pretpostavlja se da će dnevni red prve sjednice biti ispunjen proceduralnim dužnostima poput biranja predsjednika. Mnogi drže da će ta dužnost pripasti Saadu el-Katatniju, pripadniku Stranke slobode i pravde, političkoj frakciji Muslimanskog bratstva koja je osvojila najveći broj mandata.

Izbori za Donji dom počeli su prošle godine 28. studenoga i odvijali su se u tri kruga tijekom kojih je izabrano 498 zastupnika dok je još desetoricu imenovao prijelazni vojni režim. Najviši broj mandata osvojili su islamisti. Slijede ih ultrakonzervativni islamski salafisti te liberali.

Očekuje se da će između 29. siječnja i 22. veljače biti održani i izbori za Gornji dom koji bi sa zasjedanjem trebao početi krajem veljače.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
19:28 23.01.2012.

Barem ce sad egipatski narod pokazati svijetu da nisu americki robovi. Svih ovih desetljeca su ih ponizavali kao da su bili zivotinje bez mozga ali sad je i tome dosao kraj.

BK
B Kosa
22:04 23.01.2012.

Bartolino sta je bilo nemate dugo mnogi ovde pisu da si ti jedini umjereni Musliman Za narod Egipta daj boze da ove promjene krenu na bolje preko 500 ce biti parlametaraca na 80 miliona to je koliko ima Amerika na na 310 miliona oni se nece rijesiti bijede ni sa ovim islamistima nego ce biti sjeromasni Oni su osim Izraela dobivali najvecu americku pomoc

OB
-obrisani-
22:22 23.01.2012.

B Kosa Hvala na pitanju, dobro sam. Samo ne stignem na forum jer citam mnogo pa covjek nema energije za sve. Ja jesam umjereni musliman, Samo mi je zao kad vidim da su se mnoge arapske zemlje pretvorile u americke kolonije. Istina je da je Egipat dobivao americku pomoc, ali ta pomoc je prokleta. Novcima amerikanci kupuje sve i svakoga pa su kupili i Mubaraka, a rezultat njegove diktature moze se vidjeti. Bolje je narodu Egipta jesti suh kruh nego americke specijalitete. Davali su slicnu pomoc Pakistanu, pa je to kostalo Pakistana preko 30 tisuca zivota. Zato Pakistan danas odbija da primi americkog emisara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije