Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica jednog od najstrašnijih zločina

Donji Dolac: Prije 80 godina nacisti su pobili 272 Hrvata, među kojima je bilo 103 djece

Foto: Facebook/Donji Dolac
26.03.2024.
u 13:47

Vojni ordinarij Jure Bogdan služit će misu u Donjem Dolcu, gdje će se nakon toga održati komemoracija na groblju

Danas se obilježava 80 godina od jednog od najstrašnijih zločina nad hrvatskim civilima u drugom svjetskom ratu u Donjem Dolcu u omiškoj općini. Kako je izvjestila IKA povodom 80. obljetnice ratnih zločina i stradanja u u Župi Donji Dolac u Omiškoj općini, vojni ordinarij Jure Bogdan služit će se misa u Donjem Dolcu, u župnoj crkvi sv. Martina. 

- Obilježava se 80. obljetnica (26. ožujka 1944. – 26. ožujka 2024.) tragičnih ubojstava – samo u jednome danu ubijene su 272 osobe. Među njima je bilo više od stotinu djece ispod 14 godina (ukupno u Donjem Docu stradalo je tijekom Drugog svjetskog rata više od 320 osoba). Nakon mise u Donjem Docu slijedi komemoracija na groblju. Policijska klapa „Sv. Mihovil“ predvodit će liturgijsko pjevanje.

Zločini su izvršeni krajem ožujka 1944. u selima između Mosora i Kamešnice. Samo u jednome tjednu ubijeno je više od 1570 katolika Hrvata. Stradali su stanovnici mjesta: Donji Dolac, Gala, Gljev, Otok, Ruda, Podi, Krivodol, Rože, Ljut, Voštane, Kamensko. Ovoj tragediji valja pribrojiti i nekoliko desetaka nerođene djece spaljenih i ubijenih trudnica.

POVEZANI ČLANCI:

FOTOGALERIJA Najveće ulaganje u Topusko od bana Jelačića

1/11

I ove godine u župama stradanja održat će se komemoracije i slaviti mise zadušnice. Mise će slaviti biskup Jure Bogdan te nadbiskupi Zdenko Križić i Marin Barišić - izvjestila je IKA.  O zločinu u Donjem Docu izvješteno je u sijećanjima iz knjige "Mosorski partizanski odred, Split 1985." 

U zločinu su se naročito isticali vojnici 7. SS divizije »Prinz Eugen«, 118. lovačke divizije i 264. divizije.

- Kada neprijateljskim snagama nije pošlo za rukom uništenje partizanskih štabova i jedinica, prijevarom su okupljali stanovnike i sela i zaseoka Gorjane, Dešiševići, Simunići, Braovići i Markići oko Mosora, da bi te kobne večeri 26. ožujka 1944., iz bijesa i odmazde, iz svih oružja i oruđa, bacanjem bombi, izvršili najsvirepiji zločin u povijesti ovog kraja, te ubili strijeljanjem, klanjem i spaljivanjem 272 nedužna stanovnika, od toga 103 djeteta. Većina žrtava su bile žene i starci. Spaljeno je do temelja 217 kuća i gospodarskih objekata - ističe se u knjizi Mosorski partizanski odred. 

 

FOTOGALERIJA  A ni jedan nije Hum: Neki jedva prebacuju više 1000 stanovnika, ovo su najmanji gradovi u Hrvatskoj

1/15
Ključne riječi

Komentara 7

JA
JapaRuda
14:22 26.03.2024.

Četnici koji su sudjelovali u ovom posle su prešli u partizane i nastavili klat Hrvate

ST
Stjepan
14:55 26.03.2024.

Pojavak tite i njegove komunjarije partizanera je zlokobna za Hrvate i sve ljude dobre volje, i ta zla kob traje i dan danas .....

JO
JovanC
14:35 26.03.2024.

Dajte malo o ubijanjima Hrvata 45. i poslije. Tko su ti hrabri ljudi koji su pobili mozda i pola milijuna ljudi, mog hrvatskog naroda, nakon 45.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije