Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treći pohod

Donijeli zlato za slatko jelo i srebro za posluživanje

skola
Nikola Capar/VLM
12.11.2010.
u 18:54

Srednjoj školi u Zaboku pripala je titula najatraktivnije i najinovativnije na 6. natjecanju ugostiteljsko-turističkih škola. Sudjelovalo je 20 škola iz četiri europske zemlje

Učenici Srednje škole u Zaboku i ove su se godine vratili s europskoga natjecanja s nizom priznanja. Na šestom natjecanju ugostiteljsko-turističkih škola “Bratislava 2010.” osvojili su jedno prvo i jedno drugo mjesto i, što je poseban uspjeh, zabočka je ekipa proglašena jednom od najuspješnijih, pa je i Srednjoj školi u Zaboku pripao laskavi naslov najatraktivnije i najinovativnije škole natjecanja. Bio je to treći pohod zabočke škole na tom natjecanju. Prije četiri godine također su odnijeli prvo mjesto i to u posluživanju svečanog menija.

Škola kao dobra osnova

Ove su godine školu predstavljali polaznici 4. razreda s razrednikom Ivanom Petekom, pratiteljem Zdravkom Perkovićem i prevoditeljicom Irenom Bilić. Ivan Majsec, koji je učenike pripremao, zbog zdravstvenih je problema, na žalost, ostao kod kuće. Za pripremu su imali samo tjedan dana, što je utjecalo i na izbor učenika. Djevojke su već bile na jednom natjecanju u Martinu na Muri pa se očekivalo da neće imati tremu, a muški dio ekipe poznavao je određene vještine u posluživanju. Pokazalo se to dobrim odabirom jer je pobjeda ostvarena među 20-ak škola iz Slovačke, Češke, Poljske i Hrvatske. Natjecanje je organizirano u pet disciplina, od postavljanja svečanoga stola za šest osoba, pripreme svečanog menija za osam osoba, posluživanja svečanog menija i pripreme koktela do završavanju jela kod stola gostiju. Martina Laštovica i Beatricia Srečić osvojile su prvo mjesto u pripremanju slatkih jela kod stola gostiju, a Ivan Škalec i Vedran Tuškan bili su drugi u posluživanju svečanog menija. I u ostalim disciplinama bili su pri samom vrhu. Rezultat i ne čudi kada se zna da polaznici smjera turističko-hotelijerski komercijalist kroz četiri godine uče vještine kuhara te poslužnog, recepcijskog i agencijskog osoblja, kao i turističkog vodiča, što je bila dobra osnova za nastup na natjecanju.

Dokazali se, ali i umorili

Martina Laštovica iz Bedekovčine kaže da će nakon završetka srednje škole nastaviti školovanje, a da može uspjeti u tome, pokazalo je i ovo natjecanje.

Za Beatriciju Srečić iz Mača ovo natjecanje bilo je izazov na kojem je željela istražiti učeničke mogućnosti.

Ivan Škalec iz Dubrovčana, koji dolazi iz ugostiteljske obitelji, kaže da su malo dotjerali vrline ophođenja s gostima i posluživanje, a Vedran Tuškan iz Mača priznaje da su se na natjecanju psihički i fizički vrlo umorili.

- Stečena znanja i trening bili su vrlo važni, a pokazivali su da će u tjedan dana svladati potrebne vještine. Unijeli smo i niz inovacija u tehnike flambiranja, posluživanje jela i otvaranja vina.

 Radili smo na tehnici, a u spravljanju i posluživanju menija pazili smo na urednost i čistoću te sve radili u bijelim rukavicama – kaže razrednik Ivan Petek. - Stečena znanja i trening bili su vrlo važni, a pokazivali su da će u tjedan dana svladati potrebne vještine. Unijeli smo i niz inovacija u tehnike flambiranja, posluživanje jela i otvaranja vina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije