Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Donesen Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja

Ovim zakonom Hrvatska je postala lider u Europi na području zaštite od svjetlosnog onečišćenja.
30. rujna 2011. u 12:33 2 komentara 397 prikaza
svjetlosno onečišćenje
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, koji bi, među ostalim, trebao doprinijeti zaštiti ljudskog zdravlja od štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja i prejakog svjetla s javnih površina, ali i sigurnosti u cestovnom prometu.

Osim na zaštitu okoliša, zakon bi trebao utjecati i na učinkovito planiranje potrošnje električne energije.

– U zakonu su dana načela zaštite, jedna od njih je energetska efikasnost što je izuzetno važno u današnje doba, moramo smanjiti potrošnju energije i koristiti najbolje raspoložive tehnike za proizvodnju rasvjetnih tijela – rekao je državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski te dodao da su u odnosu na prvo čitanje prihvaćene brojne zastupničke primjedbe pa je uklonjena obveza da se u roku od pet godina moraju promijeniti rasvjetna tijela koja nisu u skladu s odredbama zakona. Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja zabranjuje se i korištenje javne rasvjete koja raspršuje svjetlo iznad horizonta u postocima većim od propisanih graničnih vrijednosti, postavljanje svjetiljki koje izvana rasvjetljavaju zaštićeni prostor više od dopuštenih vrijednosti, kao i rasvjetljavanje prometnica na način da se svjetlo raspršuje u okoliš iznad propisanih dopuštenih standarda te rasvjetljavanje oglasnih površina uz prometnice nenaseljenih područja.

– Ovim zakonom Hrvatska je postala lider u Europi na području zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Do danas je 159 gradova i općina u Hrvatskoj uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukupno realiziralo 171 projekt javne rasvjete. Uštede koje je moguće postići rekonstrukcijom postojećih javnih sustava rasvjete iznose do 30 posto za zamjenu samo rasvjetnih tijela te do 50 posto zamjenom rasvjetnih tijela i ugradnjom sustava regulacije javne rasvjete – ustvrdila je HSS-ovka Marijana Petir.

Danica Hursa (HNS-HSU) rekla je da Hrvatska spada u red zemalja gdje zbog svjetlosnog onečišćenja još ne gori crveno svjetlo, ali baš zato trebamo prevenirati moguće loše situacije s tog područja.

Dobro je što je zakon išao u dva čitanja jer smo sada dobili vrlo kvalitetan zakon, smatra Marina Matulović-Dropulić iz HDZ-a. SDP-ovac Zdenko Franić pozdravio je činjenicu da je Hrvatska na putu da donese zakon koji bi "mogao biti primjerom zemljama zapadne Europe koje taj zakon još nemaju".

Zakon je izglasovan sa 90 glasova za, četiri suzdržana i jednim protiv.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Niki22:

    Budalaština slična onom potpisivanju Kyoto sporazuma! Oni koji imaju totalno nerazvijenu vanjsku i uličnu rasvjetu (kao i vrlo malenu emisiju CO2, jer skoro da nemaju tvornica, op.p.), što se vidi iz zraka noću, kad letite zrakoplovom iznad Lijepe naše, različito ... prikaži još!o od ostale Europe, smanjivat će je i dalje!? Dokle? Do totalnog mraka i totalne zaostalosti. Al zato smo \"veći vjernici od pape\"!

  • Avatar NenadNikolicZagreb
    NenadNikolicZagreb:

    Svjetlosno onečišćenje nije dobro niti za ljude, niti za životinje niti za biljke. Neprirodno je i donosi niz jasnih kao i skrivenih poteškoća, nedovoljno poznatih široj javnosti. U Hrvatskoj je problem u pridržavanju zakona koje sami donesemo. Kad se Zagreb ... prikaži još!eb pogleda sa zagorske strane vidi se snažna svjetlosna aureola iznad Sljemena, jasan znak svjetlosnog onečišćenja. Svakako se ulična, signalna i reklamna rasvjeta moraju prvenstveno usmjeriti prema tlu, zatim ograničiti a u nekim slučajevima i smanjiti. Istovremeno potrebno je uvesti energetski štednu rasvjetu kao i rasvjetu prirodnijeg svjetlosnog spektra. Sve to nije mali posao. Poželimo sreću ovome zakonu oko kojega koliko vidim su se različite političke stranke dogovorile i složile. Barem se u nečemu od interesa za sve građane slažemo!