Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Don Grubišić: Vlasti i oporba ideološki su sijamski blizanci

Potrebna su nam etička načela, posebno "zlatno pravilo“: “Ne čini drugom što ne želiš da tebi drugi učini“ – poručuje u svom proglasu dr. don Ivan Grubišić
25. veljače 2011. u 10:54 13 komentara 1 prikaza
\'unutrasnja...split...280308 don Ivan Grubisic Snimio:Tino Juric\'
Foto: Tino Jurić/Arhiva VL

Pred nama su parlamentarni izbori, a Hrvatska je kao nasukan brod. Do toga nas je dovela nesposobna i kleptokratska klika dužnosnika i njihovih umreženih ortaka. Vrijeme je za korjenite promjene, a ne za još jednu izbornu kozmetiku, prijevaru i laž. Ne smije biti "jednakijih“ i politički privilegiranih. Oni koji su nas u ovakvo stanje doveli ne mogu nas iz njega izvući! Kod nas su i koalicija na vlasti i oporba ideološki sijamski blizanci! Potrebna su nam etička načela, posebno "zlatno pravilo“: “Ne čini drugom što ne želiš da tebi drugi učini“ – poručuje u svom proglasu dr. don Ivan Grubišić, čelnik Inicijative i pokreta za građansku i etičku Hrvatsku.

Usuđujem se ponuditi organizacijsku platformu za okupljanje svih građana, udruga, inicijativa i pokreta u Savez za građansku i etičku Hrvatsku – nastavlja don Ivan Grubišić te dodaje da želi pružiti alternativu jer često čujemo: Neću izaći na izbore jer nemam kome dati svoj glas! Takvih je u Hrvatskoj skoro 60%. To je pogubna računica jer alternativu imamo i spremni smo s njom ići do kraja. Jasno, ako na izborima dobijemo Vaše povjerenje, Vaš glas preko neovisnih lista. Stoga pozivamo pojedince i sve organizirane građanske snage da zajednički, umjesto na ulicama, na izborima učinimo zaokret za bolju, demokratsku, pravnu i socijalnu državu.

Želimo da Savez podrže sindikati, crkveni dužnosnici, udruge i inicijative građanskog društva kao i akademska populacija. Ako na izborima naše liste nezavisnih kandidata dobiju Vaše povjerenje, obećavamo sljedeće, poručuje don Ivan Grubišić:

– Pristupiti odmah transparentnom popisu birača i hrvatskih branitelja, kako bi izbori bili legalni i legitimni što dosadašnji nisu bili. Promjenom ustavnih zakona ili donošenjem novih smanjiti broj saborskih zastupnika na 75 do 80; ukinuti dvostruko pravo glasa nacionalnim manjinama jer pred zakonom svi moramo imati jednaka prava. Saborsku zastupničku čast obnašati dragovoljno uz plaćene putne troškove i dnevnice, a sve druge povlastice dokinuti; saborske odbore sastaviti od kompetentnih i moralno pouzdanih ljudi. Isto treba provesti u ministarstvima. Ograničiti broj saborskih mandata na dva kako se ne bi stvarala kasta povlaštenih i nedodirljivih. To bi se trebalo odnositi i na regionalne skupštine i općinska vijeća gdje bi tu čast obnašali volonterski, navodi se između ostalog u proglasu.

SEZONA TERASA
Hrvatski grad kafića: Da ih obiđete sve trebalo bi vam 14 dana. I svaki dan treba sjesti u 14 kafića...
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • budd:

    može, pristajem

  • Deleted user:

    Pocele su demonstracije nezadovoljstva, ali u ovim demonstracijama trazim smisao i ne mogu ga naci! Zele srusiti vladu - u redu neka je sruse i neka dodje do novih izbora i sto ce se dogoditi doci ce samo druga banda ... prikaži još! na vlast. Vicu kako treba nacionalizirati banke; to je ispravno jer tu je i snaga kapitalizma koju treba srusiti, a sto ce biti onda? Komunizam? Socijalizam? Pa to smo sve imali i pokazalo se lose, a najveci krivac za to je covijek njegov nagon za \"moc\" i egomanija nezasitnosti. Ako zelimoi nesto promijeniti slazem se, ali ako cemo mijenjati onda mjenjajmo i sebe i drustvo u kojemu zimio. Stvorimo u novom drustvu novu politiku oslobodjenog od kapitalizma, komunizma i socijalizma! Stvorimo novo drustvo i nove ljudske vrijednosti.

  • velikazmija:

    jeli ovdje dopušteno samoreklamiranje --