Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVIĐENA NAVALA

'Domoljubnim obveznicama' Italija prikupila 18 mlrd. eura!

'Italian Prime Minister Mario Monti gestures next to German Chancellor Angela Merkel during a news conference at Villa Madama in Rome July 4, 2012. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: POLITICS BUSINESS)'
Reuters/Pixsell
20.10.2012.
u 12:25

Svaki Talijan koji je, primjerice, uložio 10.000 eura od države će za četiri godine, uz inflaciju od 3 posto, dobiti 12.600 eura

Italija se u jednom danu zadužila 18 milijardi eura izdavanjem državnih obveznica, što je najveća jednodnevna emisija obveznica u talijanskoj povijesti.

Radi se o narodnim, takozvanim Montijevim domoljubnim obveznicama koje je Italija ponudila ponajprije malim investitorima i građanima. A razlog toj neviđenoj navali na državne obveznice s četverogodišnjim dospijećem samo je u jednome - dobroj zaradi koja očekuje sve male ulagače ne doživi li Italija u međuvremenu bankrot. No, tu vjerojatnost sada isključuju i najveći pesimisti jer je Rim uspio vratiti povjerenje financijskih tržišta, a čini se da se lagano smiruje i dužnička kriza u cijeloj eurozoni.

Domoljubna obveznica na četiri godine nosi godišnju kamatu od 2,55 posto, uvećanu za godišnju inflaciju. Za sve one koji će obveznicu čuvati sve četiri godine zajamčen je i bonus od 0,4 posto.

Tako će Talijan koji je, primjerice, uložio 10.000 eura, uz očekivanu godišnju inflaciju od tri posto, nakon četiri godine od države dobiti 12.600 eura.

Ključne riječi

Komentara 1

YA
yan
09:54 21.10.2012.

Te ,, narodne obveznice ,, su inače popularne u Japanu , no Japanci ne kupuju te obveznice isključivo zbog zarade nego prvenstveno zbog domoljublja , ideja zapravo nije loša ni za nas jer se u Hrvatskim bankama nalazi ogroman novacc štediša koji bi isti mogli usmjerit u obveznice pa da vidimo koliki su Hrvati domoljubi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije