Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržnica

Domaći kolači, voće, povrće i bilje te fina kotlovina za ručak

'21.05.2010. Varazdinski plac, Varazdin - Na trecem sajmu zdrave hrane svoje kolace predstavit ce i Ljerka Kolenko koja vec 18 godina prodaje svoje kolace na Varazdinskom placu Photo: Marko Jurinec/PI
'Marko Jurinec/PIXSELL'
21.05.2010.
u 14:30

Sajam se održava u nedjelju od 10 do 18 sati, a uz izlagače bit će i bogat kulturno-umjetnički program

Stotinjak izlagača iz cijele Hrvatske predstavit će svoje domaće proizvode na 3. varaždinskom sejmu zdrave i izvorne hrane. Prvi će put sudjelovati i cvjećari.

– Na Varaždinskom placu sam 13 godina, a toliko se bavim uzgojem i prodajom cvijeća – rekao je Krunoslav Novak, cvjećar iz Preloga.

Dodao je da se veseli sajmu jer se nada da će nešto više prodati nego običnim danima na placu. – Nije meni do izlaganja jer imam vrtno i balkonsko cvijeće koje želim prodati – kaže Krunoslav. Prodaje begonije, pelargonije već od 2 kune, a za viseće biljke traži četiri kune.

– U prodaji cvijeća "nikad nisu cvale ruže", ali ovo je ipak najteža godina – kaže Novak i dodaje da se jedva preživljava te da se moraju svakako snalaziti. Sličnu priču, ali sa slatkim domaćim proizvodima ima varaždinska obitelj Kolenko.

– Počeli smo peći kolače prije 18 godina, kada smo ostali bez posla – kaže Ljerka i dodaje da ima u ponudi 50-ak domaćih kolača od makače, orehnjače, međimurske gibanice do medenih, sirnih i jabučnih pita. Od sajma ne očekuje previše jer, kaže, naši kolači prodaju se po preporuci. Najbolje se prodaje u svibnju i lipnju, a u ostalim mjesecima jedva preživljavaju.

– Prodaja je pala 50 posto zbog trgovačkih lanaca i pekarnica koje prodaju kolače, no još, osim vjernih kupaca iz Varaždina i okolice, imamo kupce u Zagrebu te izvan Hrvatske – kaže Ljerka. Dodatni problem zbog nedostatka novca stvara im i odbijenica za kredit koji su tražili, a nisu ga dobili iako im hitno treba veliki hladnjak.

Sejem zdrave i izvorne hrane počinje sutra u 10, a otvoren je sve do 18 sati. Na sajmu će nastupiti kulturno-umjetnička društva, a deset će ekipa kuhati kotlovinu, od 11 do 14 sati, pa će nakon izbora najbolje posjetiteljima kotlovinu ponuditi po cijeni od 10 kuna.

– Bit će svega, mliječnih, voćnih, pekarskih, mesnih proizvoda, zatim različitih rukotvorina i suvenira, cvijeća i ljekovita bilja – kaže direktor tržnice Predrag Ciglar. Pritom poziva sve da dođu s obitelji u nedjelju na varaždinski plac, kušaju kotlovinu i odaberu nešto od hrvatskih proizvoda ili da se prošeću i razgledaju što sve izvorno nude obiteljska gospodarstva i obrtnici uz dobru atmosferu za koju su zaduženi KUD-ovci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije