Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministri u osijeku

Domaće kruške, jabuke ili breskve na tanjurima 140.000 osnovaca

ministri jovanović i jakovina u osijeku (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
04.10.2013.
u 17:14

Dodatni obrok voća naći će se na tanjurima u 720 škola, i to najmanje jednom tjedno

OSIJEK – Jabuke su zajedno grizli ministri Željko Jovanović i Tihomir Jakovina te učenici OŠ Ljudevita Gaja u Osijeku.

– Jabuke su zdrave, imaju C vitamina. Ne jedem ih često jer se ne sjetim – stručno je objasnio jedan prvašić.

Promovirali su tako „Shemu školskog voća“, a projekt je to Europske unije. Mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice ili mrkve naći će se na tanjurima ukupno 138.384 učenika nižih razreda u Hrvatskoj, i to najmanje jednom tjedno. Sklopljeno je 720 ugovora sa školama, a dobavljača je 15.

– Pokriveno je više od 85 posto škola, riječ je o jednom dodatnom obroku voća i povrća. Projekt je vrijedan oko 12 milijuna kuna – pojasnio je ministar Jakovina. Voće je autohtono, domaće i svježe.

– Ako se od najranije dječje dobi počnemo hraniti zdravije, više se baviti tjelesnom aktivnošću, onda su mogućnosti za razvoj debljine i bolesti srca, koje su vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti, puno manje – naveo je ministar Jovanović poruku projekta. Sam najviše voli, dodao je, jabuke, banane i grožđe.

Pomaže se tako i plasman hrvatskih proizvoda.

Ministri Jakovina i Jovanović te zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik najprije su posjetili plantažu jabuka Borinci, gdje su voće brali zajedno s učenicima OŠ Vijenac. Simbolično su time označili početak projekta Shema školskog voća.

– Namjera nam je da u Shemu školskog voća bude uključen što veći broj djece u dobi od 6 do 10 godina, koja bi uz redovite školske obroke dobila i dodatni obrok svježeg voća i povrća – rekao je ministar Željko Jovanović, dodajući kako je smisao sheme oblikovanje prehrambenih navika povećanje udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani i sprečavanje pretilosti u dječjoj dobi.

 >> Jakovina otvorio radove na postrojenju na biomasu

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije