Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spektakl pod papukom

Domaće delicije na stolu dugom gotovo kilometar kušalo više od 1000 ljudi

Požega,najduži stol,gastro
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/7
01.06.2014.
u 12:48

Na stolu dužine blizu jednog kilometra tradicionalna jela iz svog kraja priredile su udruge kao što su lovci, ribolovci, folkloraši i drugi, zatim obrtnici, folkloraši i drugi, a kušalo ih je na otvorenom prostoru više tisuća posjetitelja

Po tradiciji krajem svibnja poznato turističko mjesto Velika pod Papukom domaćin je Smotre folklora ''Čuvajmo običaje zavičaja'', a u sklopu nje se već nekoliko godina održava i gastronomska priredba ''Najduži stol u Hrvata'' na kojemu je ove godine ponuđeno obilje domaćih delicija. Na stolu dužine blizu jednog kilometra tradicionalna jela iz svog kraja priredile su udruge kao što su lovci, ribolovci, folkloraši i drugi, zatim obrtnici, folkloraši i drugi, a kušalo ih je na otvorenom prostoru više tisuća posjetitelja.

- Nastojimo promovirati ljepotu i bogatstvo slavonske baštine, priliku vidimo u razvoju ruralnog turizma, pa sudionici pripremaju niz starih već zaboravljenih jela, a u ovomu svoju priliku vide vinari, obrtnici, poduzetnici i obiteljska gospodarstva ne samo našeg kraja već i šire - kaže načelnik općine Velika Vlado Boban, koji je pozdravio brojne goste i uglednike uključujući i one iz susjednih zemalja, te grada Biograda na moru, koji organizira sličnu manifestaciju.

Tu su bili čelnici Požeško-slavonske županije, grada Požege i okolnih općina, a među posjetiteljima, kojih je sve više iz inozemstva, mogli su se čuti jučer ruski, engleski, njemački i drugi jezici.

Događanja su započele koncertom tamburaša Veličke legende i Opće opasnosti, nastupili su još tamburaši Zlatni vezi, Zlatna dolina i Srce bećarsko, te zabavna skupina Zlatne strune, čije je nastupe pratilo više tisuća posjetitelja, a 24. smotra folklora ''Čuvajmo običaje zavičaja“, koja i ove godine ima međunarodni karakter, završila je predstavljanjem izvornih pjesama, plesova i običaja naših krajeva i susjednih zemalja u izvođenje desetak folklornih skupina sa više od 300 sudionika.

>>Natjecatelji 'Tri, dva, jedan - kuhaj' iznenadili stanovnike Križa!

Komentara 1

Avatar tajar
tajar
13:47 01.06.2014.

Tisuću ljudi nebi trebalo stvarati gužvu oko kilometar dugog stola, jer za svakog "kušaća" trebalo bi biti 2 dužinska metra prostora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije