Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UVC BOX'

Domaća inovacija štitit će djecu od korone: Uređaj proizveden u garaži ubija virus u minuti

UVC BOX
Općina Križ/zazubice.com
10.10.2020.
u 12:39

UVC BOX ima sposobnost brze sterilizacije, a funkcionira na principu UV-C zraka koje razaraju strukture DNA od virusa i bakterija

Diljem svijeta iščekuje se cjepivo koje štiti od koronavirusa, no postoje i pojedinici koji su sami krenuli u potragu za rješenjem koje može olakšati život u "novom normalnom". Jedna od njih je industrijski mehaničar Kristijan Škarica (31) koji je odlučio proizvesti uređaj za ubijanje virusa. Ovaj vlasnik start-up tvrtke Fastness radio je na njemu danonoćno mjesec danas i u svom naumu - uspio. 

Kristijan Škarica stvorio je "UVC BOX" koji bitku s koronavirusom dobiva već nakon nekoliko minuta, piše portal Zazubice

- Otac sam troje djece i tražio sam kako ih zaštititi. Koronavirus danima može preživjeti na različitim predmetima s kojima su oni u doticaju, osobito na cipelama i igračkama. UVC BOX ima sposobnost brze sterilizacije, a funkcionira na principu UV-C zraka koje razaraju strukture DNA od virusa i bakterija. Ključne su bile posebne UVC lampe instalirane unutar kučišta koje zračenjem uništavaju viruse – rekao je izumitelj.

Općina Križ kao Općina prijatelj djece svake godine priprema nešto za svoje najmlađe stanovnike pa su tako ove godine Dječjem vrtiću Križ poklonjen "UVC BOX", točnije po jedan uređaj za objekte Križ i Novosel. 

- Vrijednost donacije iznosi nešto manje od 12.000,00 kuna – rekao je načelnik Marko Magdić.

Inovatoru Kristijanu Škarici već stižu priznanja i nagrade. Na nedavnio održanom Open Data Hackathonu u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u okviru projekta ODEON (Open Data for European Open iNnovation), njegov tim Dissyo osvojio je novčanu nagradu u iznosu 2.500 kn za projektno rješenje koje omogućuje sterilizaciju prostora i praćenje sigurnih prodajnih mjesta u gradu.

VIDEO Velike gužve ispred Andrije Štampara zbog povećanog broja testiranja na koronavirus

Komentara 1

GO
Gorann
14:12 10.10.2020.

Ako sam dobro shvatio stavio je u kutiju nekoliko lampi koje emitiraju u UV-C dijelu spektra. E sada mjesec dana rada se vjerojatno odnosi na izradu same kutije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije