Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAUTIČKI TURIZAM

Dolazi kraj ilegalnim jahtama na Jadranu – vlasnici odlaze iz EU-a

Zorislav Srebrić
Foto: Tino Jurić
1/2
05.07.2013.
u 08:46

Za plovila je sada potrebno podnijeti carinsku deklaraciju te platiti carinu i PDV

Nautički turizam jedan je od važnijih stupova hrvatskog gospodarstva. Poslovi u ovoj grani, međutim, često se vode vrlo diskretno, iza zidova jadranskih marina. Za to postoji vrlo dobar razlog, jer često je riječ o brodovima koji nisu ocarinjeni u zemlji čiju zastavu nose, na njih nije plaćen ni porez, a nadležna vlada nije ni pitala odakle potječe novac kojim su kupljeni.

No, ovome uskoro dolazi kraj. Hrvatska je, naime, odlučila odvojiti utajivače poreza od legalnih vlasnika brodova. Za plovila je sada potrebno podnijeti carinsku deklaraciju te platiti carinu i PDV. Mnogi vlasnici do sada su već iskoristili priliku nadoplate PDV-a u Hrvatskoj. Oni drugi napustili su Hrvatsku i otišli u zemlje koje nisu članice EU-a, kao što su Turska i Crna Gora.

>> Baldasar tjera jahte bogataša sa zapadne obale, Kerum šokiran

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije