Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SCENARIJI Američki Nacionalni obavještajni savjet izdao redovito izvješće

Dolazi kraj američke dominacije svijetom

21.11.2008.
u 17:40

Vodeća američka obavještajna organizacija Nacionalni obavještajni savjet (NIC) upozorila je u svom novom scenariju, koji se odnosi na period do 2025., da svijet ulazi u vrlo nestabilno i nepredvidivo vrijeme u kojem više nije sigurna zapadna dominacija, a neke manje razvijene zemlje, prije svega u Africi, u opasnosti su da ostanu lišene bilo kakve kontrole države i “padnu u ruke kriminalnih mreža”.

Geithner vjerojatni Obamin ministar financija, Wall Street oduševljen

Teško naslijeđe
Moć zemlje koju preuzima Barack Obama bit će u idućem periodu sve manja. Sjedinjene Države neće više dominirati u unilateralnom svijetu, već će postati samo prve među jakima. U zatiljak SAD-u puhat će rastuća Kina, Europska unija izgubit će na moći, kao i Japan, a razvit će se Indija i prva zemlja Latinske Amerike – Brazil.

I na vojnom polju SAD će izgubiti velik dio svoje prednosti. Dostignuća drugih na području znanosti i tehnologije, korištenje nedopuštenih ratnih taktika, proliferacija preciznog oružja visokog dometa i povećana upotreba cyber ratovanja – sve će to ograničiti američku slobodu djelovanja.

Međunarodni sustav kakav je konstruiran nakon Drugog svjetskog rata bit će neprepoznatljiv. Dapače, pogrešno je uopće upotrebljavati riječ “sustav” s obzirom na to da će u 2025. godini biti riječ više o heterogenom hibridu koji će tek morati uspostaviti neki red.

Transformacija se odvija preko globalizirane ekonomije, obilježena preusmjeravanjem moći sa Zapada na lstok, odnosno vraćanjem Kine i Indije na pozicije koje su zauzimale u 18. stoljeću. “Sustav” će biti multipolaran, a u njemu neće sudjelovati samo države nego i drugi internacionalni čimbenici povezivanja poput biznisa, religije ili drugih interesnih veza.

Iznenađenje
Prognozira se i mogućnost većih sukoba zbog sve oskudnijih resursa.

Jedan od scenarija pod nazivom “Listopadsko iznenađenje” donosi razmišljanje nekog budućeg američkog predsjednika koji se 1. listopada 2020. godine suočava s klimatskom kataklizmom u New Yorku, i to upravo u vrijeme održavanja Opće skupštine UN-a. “Trebali smo to predvidjeti prije 20 godina”, navodi predsjednik, žaleći što se potop zbiva pred očima svjetskih predsjednika.

Za razliku od prošlog izvješća otprije četiri godine, NCI više nije siguran niti da će tradicionalnih izvora energije biti dovoljno u sljedećih 20 godina.


Poruka Obami: Lideri jesu važni

Za utjehu Obami, stručnjaci koji su radili na iscrpnom izvješću od 120 stranica navode kako “vođe i njihove ideje jesu važne”. Iz proučavanja prošlosti razvidno je da je najteže anticipirati akcije pojedinih vođa. Prognoze su samo to, a budućnost ovisi o ispravnim ili pogrešnim potezima.


Bush na posljednjem predsjedničkom putovanju u inozemstvo

Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u petak u Limu gdje će sudjelovati u radu 16. summita Foruma za azijsko-pacifičku gospodarsku suradnju (APEC) na čijem će dnevnom redu biti svjetska gospodarska kriza. Ovo je posljednje putovanje u inozemstvo predsjednika na odlasku koji svoju dužnost napušta u siječnju 2009. Zbog dolaska američkog predsjednika na snazi su oštre mjere sigurnosti. Bush se uoči summita APEC-a na kojemu će se u subotu i u nedjelju okupiti 21 pacifička zemlja, treba sastati s kineskim predsjednikom Huom Jintaom. U subotu će razgovarati s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom i s japanskim premijerom Tarom Asom. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije