Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dokumenti bili ključni za rasvjetljavanje afere Spice

Polančec i menadžeri optuženi za nezakonito stjecanje vlasništva u Podravki njezinim novcem
02. travnja 2014. u 12:54 1 komentara 505 prikaza
Damir Polančec i Jadranka Kosor
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Dokumenti koje je Jadranka Kosor u siječnju 2010. dobila od bivšeg mađarskog premijera Bajnaija bili su ključni za rasvjetljavanje uloge MOL-a u poznatoj aferi Spice, u kojoj su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i Podravkini menadžeri optuženi za pokušaj nezakonita stjecanja vlasništva u koprivničkoj kompaniji njezinim novcem.

Suđenje za tu aferu ušlo je u treću godinu i još mu se ne vidi kraj. USKOK je upravo zahvaljujući tim dokumentima bio otkrio da su usporedo s pregovorima između Vlade RH, koje je vodio Polančec, i MOL-a o upravljačkim pravima u Ini vođeni i pregovori između mađarske banke OTP (koja je suvlasnik MOL-a) te Podravkinih menadžera o kreditu koji im je bio potreban za nastavak financiranja preuzimanja tvrtkinih dionica. Pozadinsko jamstvo za dogovoreni kredit od 34 milijuna eura – vidjelo se iz tih dokumenata – dao je upravo MOL, a kao jedan od kolaterala za povrat kredita u ugovorima su uglavljene dionice Ine iako ih Podravka nije posjedovala.

Nakon što je pukla afera te su privedeni najprije Podravkini menadžeri, a potom i Polančec, i nakon što je novi menadžment koprivničke kompanije bio suočen s povratom kredita OTP-u, mađarska je strana ugovore s Podravkom i MOL-om proglasila tajnima, a istodobno je od Podravke tražila da ispuni ono što u njima piše. Tako je bilo sve do susreta Kosor – Bajnai.

Podravka se koncem 2011. nagodila s OTP-om i vratila kredit. Mađarska banka i pozadinski jamac MOL na kraju nisu pretrpjeli nikakvu štetu, dok je šteta za koprivničku kompaniju procijenjena na oko 400 milijuna kuna. Zanimljivo je da je u istrazi o aferi Spice s USKOK-ovim istražiteljima razgovarao Zsolt Hernadi, šef MOL-ove uprave. Kazao im je da ga je tijekom pregovora o upravljačkim pravima u Ini Polančec zamolio da MOL pomogne koprivničkoj kompaniji u obrani od neprijateljskog preuzimanja. Hernadi se poslije ipak nije želio pojaviti na suđenju.

>> Afera Spice ometa 
slučaj preplaćenog zamrzavanja sardina

>> Zbog zauzetosti slučajem Spice u Zagrebu tražili odgodu suđenja u Varaždinu

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • kafka:

    Zamršeno je pogano klupko korupcije. Gordijev je to čvor koji znamo kako se rješava.