Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje u budućnost

Doktorant fizike iz Vukovara Dejan Gemeri uveo studentsku stipendiju - Gemericu

Foto: Branimir Bradarić
1/3
08.08.2022.
u 12:15

Zainteresirani studenti za “Gemericu” trebaju poslati motivacijsko pismo na e-mail gemeri.dejan@gmail.com u kojem trebaju pojasniti zbog čega su odabrali baš taj studij, što ih motivira, kakva su im radna iskustva, životni planovi, ciljevi…

Desetljećima unazad Hrvatska je jedna od država iz koje svake godine iseljava veliki broj građana koji odlaze najčešće u zemlje zapadne Europe u potrazi za boljim životom. Mnogi od njih čim pređu državnu granicu zaborave odakle su otišli, a jedina veza sa svojim gradom je dolazak na godišnji i veze s obitelji.

U isto vrijeme malo je onih koji nastavljaju na neki način pomagati gradu i zajednici u kojoj su ponikli. Jedan od takvih je Vukovarac Dejan Gemeri, inače doktorant fizike u Wupertalu (Njemačka). Naime, Gemeri je odlučio od ove akademske godine uvesti stipendiju za studente s prebivalištem u Vukovaru i okolnim selima koju je prigodno nazvao “Gemerica” . Natječaj je raspisao putem Facebooka s ciljem da se prijavi što veći broj zainteresiranih studenata. Iznos stipendije bit će 100 eura, u kunskoj protuvrijednosti, a isplaćivat će se tijekom deset mjeseci. “Gemerica” će se početi isplaćivati s prvim danima akademske godine i to mjesec za mjesec.

-Pojedine institucije prilikom raspisivanja natječaja imaju uvjet da studirate unutar granica RH. Za razliku od njih, meni je potpuno jasan koncept i cilj obrazovanja, pa to nije bitno. Ako studirate u Vukovaru, Osijeku, Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, Tuzli, Torinu ili na Malti, potpuno je svejedno, prijavite se. Prednost svakako imaju redovni student ali neće biti odbačene niti prijave izvanrednih studenata – rekao je Gemeri.

Zainteresirani studenti za “Gemericu” trebaju poslati motivacijsko pismo na e-mail gemeri.dejan@gmail.com u kojem trebaju pojasniti zbog čega su odabrali baš taj studij, što ih motivira, kakva su im radna iskustva, životni planovi, ciljevi… U svemu tome prosjek ocjena neće puno značiti jer, kako kaže, on nije nikakav dokaz da nešto znate ili ne znate, ili da ste u nečemu dobri ili niste.

-Natječaj traje do 21. kolovoza, nakon čega će još dvije osobe, zajedno sa mnom, pregledati pisma kako bismo sve promatrali iz različitih perspektiva. Nakon toga pravim uži krug i ugovaramo kratki Zoom video poziv kako bih se uvjerio da se radi o živoj osobi i možda postavio jedno-dva pitanja ukoliko imam nekih nejasnoća. Nakon toga dolazim do konačnog odabira, formaliziramo stvari i prva isplata kreće u listopadu. Plan mi je, ako budem u mogućnosti, da s “gemericom” nastavim i idućih godina – istakao je Gemeri.

Inače, ovo nije prvi put da Gemeri na neki način pomaže učenicima iz Vukovara. On je na kraju prošle godine s 3.000 kuna nagradio najbolju učenicu generacije Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru. Isto tako Gemeri je i dalje rekorder Hrvatske, ako se nešto u međuvremenu nije promijenilo, po broju uzastopnih decimalnih brojeva broja Pi. Kada je postavio državni rekord znao je 1.570 decimala broja Pi.  

VIDEO: Plaha srnica spašena je i puštena u prirodu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije