Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudac Pešutić:

Dokazima USKOK-a dokazat ću nevinost

Robert Pešutić
Foto: Goran Kovacic/pixsell
31.03.2014.
u 19:09

Kao svjedoci Pešutićeve obrane iskaze je dalo četvero sudaca Općinskog suda u Splitu koji su bili članovi vijeća kojima je predsjedao donoseći sporna rješenja o odgodama izvršenja kazni i obnovama postupaka, a za što je, prema optužnici USKOK-a, primio novac.

Prije nego su ispitani "njegovi" svjedoci, splitski sudac Robert Pešutić, uz suca Antu Unkovića optužen zbog zlouporabe sudačke dužnosti i primanja mita, umjesto svog branitelja održao je uvodni govor. 

Rekao je da će iskazima svjedoka, dokumentacijom, pa čak i snimkama i zapisnicima tajnog praćenja koji su dokaz USKOK-ove optužbe, dokazati da nikad ni od koga nije primio novac kako bi donosio oslobađajuće presude ili odgađao izvršenja kazni u postupcima koje je vodio. Dokazat će, nastavio je, i da nikakav novac nije dao Unkoviću za povoljnu presudu u slučaju poznanika svoje prijateljice, sada također optužene Gabrijele Soldo, jer ga nije ni dobio. Uz njih troje, na optuženičkoj klupi riječkog Županijskog suda je i Gordan Bičak, optužen za poticanje suca Pešutića na zlouporabu.

Kao svjedoci Pešutićeve obrane iskaze je dalo četvero sudaca Općinskog suda u Splitu koji su bili članovi vijeća kojima je predsjedao donoseći sporna rješenja o odgodama izvršenja kazni i obnovama postupaka, a za što je, prema optužnici USKOK-a, primio novac.

Nitko od njih konkretnih se slučajeva nije sjećao jer, kako su objasnili, svakodnevno vijećaju po predmetima kao članovi ili predsjedavajući, no svi su potvrdili da njihovi potpisi na zapisnicima znače da su na sjednici bili jer je nemoguće da bi potpisali "prazan" zapisnik. Opovrgnuli su i da su imali bilo kakva saznanja da je Pešutić u intenzivnoj komunikaciji s optuženicima o kojima su kao članovi vijeća odlučivali te da, kad bi za takvo što znali, sigurno ne bi sudjelovali u odlučivanju.

- Da sam to znala, sigurno bi mi zazvonilo "crveno" za uzbunu – kazala je Vedrana Šimundža Nikolić, a njezin kolega Zoran Ivanišević odgovarajući "naravno da ne bih sudjelovao" čak je dodao da je malo uvrijeđen pitanjem. 

>> 'Dala sam mu 3000 € da mi oslobodi muža' 

>> Dobro vi znate! Dala sam taj novac da mi oslobodite muža

Komentara 2

MI
Mirnadob
12:37 01.04.2014.

Dali ima jos posteni i ne-pristrani sudaca u Hrvatskoj???I imunih na ovu?

OB
Objektivno...
13:02 01.04.2014.

Neki suci su ovo razradili malo sofisticiranje... Pa napravili čak i obiteljski biznis na relaciji sudac-ćlan obitelji odvjetnik-stranka... "prazni zapisnici" o kojima se već dugo nagađa očito nisu samo - prazne priče? Ponekad se u naknadnim potpisivanjima zapisnika potkradu i i groteskne pogreške koje papir trpi. A onda se kasnije suci hvataju za glavu šta su potpisali ko fol da su bili... Pa kao... ko bi setoga sjetio... Ali što papir trpi ne trpi i ... Ili sudac može biti u isto vrijeme na dva različita mjesta? USKOK bi se mogao malo više zainteresirati za ovakva pragmatična "poštena suđenja" i ne nekim većim sudovima u kontinentalnom dijelu Hrvatske... Zna se otkud u Hrvatskoj potječe termin iz UEFE "pošteno suđenje"... Pa ajmo reći i hrvatskoj nogometnoj FIFI ... Ustvari, USKOK inicijalne vjerodostojne dokaze već ima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije