Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turski model

Dokaži homoseksualnost i ne moraš u vojsku!

turski vojnici
AFP/Pixsell
26.03.2012.
u 13:00

\"Ružičasta potvrda\" u kojoj jasno piše da osoba boluje od \"psihoseksualnog poremećaja\" točnije homoseksualnosti oslobađa od služenja obveznog vojnog roka

Odsluživanje vojnog roka obveza je svih muškaraca u Turskoj, a izbjeći je mogu jedino ako su onesposobljeni invaliditetom ili pak ako su homoseksualci. I dok je invaliditet lako dokazati, homoseksualnost nije, a kako bi izbjegli služenje vojnog roka neophodno je dobiti potvrdu o homoseksualnosti.

– Pitali su me kada sam prvi put imao analni seks, oralni seks i s kakvim sam se igračkama igrao kao dijete – ispričao je za BBC 20-godišnji Ahmet koji je vojnim dužnosnicima kazao da je homoseksualac na liječničkom pregledu nakon što je pozvan na odsluživanje vojnog roka.

Uz to što ih je zanimao njegov privatni život, željeli su znati voli li nogomet, nosi li žensku odjeću i koristi li ženske parfeme, no najveći problem predstavljalo mu je to što tako "muškast" i s bradom od tri dana ne izgleda kao "normalni homoseksualac".

Kada mu je rečeno kako ne spada u kategoriju "normalnih homoseksualaca", vojska je od Ahmeta tražila da im uz tvrdnje o homoseksualnosti priloži i fotografiju sebe odjevenog u žensku odjeću što je on ne razmišljajući odbio te predložio nešto što su odmah prihvatili – donijet će im fotografiju na kojoj ljubi drugog muškarca.

Nakon što im dostavi potrebnu "dokumentaciju" Ahmet se nada kako će dobiti "ružičastu potvrdu" kojom će biti proglašen homoseksualcem i samim tim oslobođen služenja vojnog roka.

Iako se u Istanbulu otvaraju gay klubovi, a prošlog ljeta organiziran je i najveći gay pride u muslimanskom svijetu te iako u Turskoj nema posebnih zakona protiv homoseksualnosti deklarirani homoseksualci nisu dobrodošli u vojsci, ali istodobno homoseksualnost moraju "dokazati" kako bi izbjegli vojnu službu.

Postupak dokazivanja homoseksualnosti prošao je i Gokhan krajem 90-ih kada je nakon nešto više od tjedan dana u vojsci svom zapovjedniku priznao da je homoseksualac.

– Pitali su me imam li fotografije, i imao sam ih. Bio sam pripremljen jer sam znao da bez njih neću moći dokazati svoju seksualnu orijentaciju i napustiti vojsku – prisjetio se Gokhan te naglasio da fotografije moraju biti eksplicitne, mora se jasno vidjeti lice i na fotografijama tražitelj "ružičaste potvrde" mora biti pasivni partner u spolnom odnosu.

Iako je oslobođen služenja vojnog roka, napomenuo je da je dokazivanje seksualne orijentacije jedna od najgorih stvari koja mu se dogodila, a još uvijek je užasnut činjenicom da je vojska zadržala fotografije kao "dokazni materijal" koji, boji se Gokhan, mogu pokazati bilo kome pa i njegovoj obitelji.

Turski homoseksualci tvrde da način dokazivanja homoseksualnosti ovisi o hiru vojnog liječnika ili zapovjednika pa su neki tako svoju potvrdu dobili nakon testa osobnosti.

Čelnici turske vojske odbili su komentirati izdavanje ružičastih potvrda, ali umirovljeni general Armagan Kuloglu kazao je da bi deklarirani homoseksualci u vojsci izazvali "disciplinske probleme", a nepraktično bi bilo zadovoljavati potrebe "odvojenih objekata, spavaonica, tuševa...". U slučaju da muškarac zataji svoju seksualnu orijentaciju, može odslužiti vojni rok što nalikuje na "ne pitaj, ne govori" pravilo koje je nedavno prihvatila i američka vojska. Tvrdi da su potvrda i sam proces dokazivanja neophodni kako netko ne bi tvrdio da je homoseksualac samo zato da bi izbjegao obveznu vojnu službu što je, s obzirom na to koliko je homoseksualnost izvan modernih mladenačkih krugova Istanbula i Ankare stigmatizirana, nezamislivo.

Kako bi bilo jasno u čemu je "problem" s donosiocima ružičaste potvrde i zašto ne moraju služiti vojni rok, na potvrdi piše da boluju od "psihoseksualnog poremećaja", a odmah pored toga piše kako je riječ o homoseksualnosti. Naime, turske vojne bolnice homoseksualnost još uvijek definiraju kao bolest prema definiciji koju je još 1968. donijela Američka psihijatrijska udruga.

Komentara 3

VE
velikazmija
13:27 26.03.2012.

e da je ovo tito dopustio --imao takav metar ..

MY
mysel
13:39 26.03.2012.

nije homicima mjesto u regular vojsci .to je ko da muskarca stavite u zenske odaje kupanje zajedno goli itd to zene ne vole,pa ni muski.da muskarci nisu agresivni prema homicima oni bi cekali uredu za vojsku

LI
Livi
13:50 26.03.2012.

Kako to samo smiju! Zar se ne boje nasih \"pride i drugih neistospolnih udruga\"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije