Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pleternica

'Dok ulazimo u EU, ne smijemo prezreti svoje duhovno bogatstvo'

pleternica, gospa od suza (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
1/5
01.09.2011.
u 09:33

Na slavlju pored vjernika bili su saborski zastupnici Franjo Lucić i Šime Đurđević, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović te potpredsjednik Vlade Vladimir Šeks.

U svetištu Gospe od suza u Pleternici, jedinom takvom u Hrvatskoj, posljednje kolovoške večeri okupilo se više od 30.000 hodočasnika iz 49 župa Požeške biskupije i drugih biskupija posljednjega dana Devetnice Gospi od suza.

Mnogi su do Pleternice došli pješice. Svečano euharistijsko slavlje koje je počelo ulaznom procesijom s likom Gospe od suza koja je prije 58 godina proplakala u Sirakuzi predvodio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević u koncelebraciji s brojnim svećenicima. Nakon pozdrava rektora svetišta preč. Antuna Ćorkovića biskup je kazao da smo u Gospi prepoznali veliki dar srca što nam je Bog povjerio u njoj i to onoga srca koje majčinski osjeća za sve one duboke terete, tuge i žalosti koje prate naše postojanje.

 – U našoj burnoj, mučnoj i teškoj povijesti ništa nas nije moglo održati ni kao obitelji niti kao pojedince niti kao narod, već samo snaga Isusove ljubavi s križa kojom smo se hranili pod zaštitom i zagovorom njegove majke. Dok se politika muči i nastoji tragati za asocijacijama i unijama, vi, dragi vjernici, svjedočite politici i drugima, da ne prezru ono duhovno bogatstvo koje nas je održalo i po kojem se prepoznaje tko smo mi – kazao je biskup koji je svoje razmišljanje nastavio o čovjeku kao biću suza.

U ljudskom životu, nastavio je, puno je patnje, tjeskobe, nevolje, bolesti i konačno smrti.

– Pod Isusovim križem patnje i umiranja bila je Isusova majka. I u njoj je bila prisutna patnja, ali nikada kao gubitništvo jer ju je sjedinila s patnjom svoga Sina. Upravo tim putem vjerničkoga predanja, povjerenja u sebe, osobito svojih nemoći i umiranja, onoj ljubavi koja je patila za nas i prividno bila nemoćna, ali ljubavi koja je pobijedila smrt, to znači biti u pravim procesima zajedništva, onoga zajedništva koje je Crkva i koje se događa u dubinama ljudskih srdaca i savjesti. To znači ne biti izgubljen na ovim hrvatskim i svjetskim putevima. Onaj tko to razumije, taj se nikada neće i ne može odreći Boga – poručio je biskup koji je zahvalio Isusovoj majci što na ovim hodočašćima svakom uvijek iznova pruža majčinsku ruku i približava nas svome sinu s kojim nikako ne možemo biti izgubljeni.

Na slavlju pored vjernika bili su saborski zastupnici Franjo Lucić i Šime Đurđević, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović te potpredsjednik Vlade Vladimir Šeks.

Komentara 15

AR
ariesrevelator
10:48 01.09.2011.

Nije bila nemoćna, nego je dala svu puninu snazi naše ljudske nesavršenosti, koju sotona nastoji iskoristiti i pretvoriti nas u debile; mnogi je svećenik i vjerniok tome podlegao, pa je, zarad vlastitog straha i nesigurnosti ili đavlu se predao ili od sebe načinio duhovnog invalida s krivnjom nečinjenja !

OB
-obrisani-
11:05 01.09.2011.

Koje vi duhovno bogatstvo imate ?

KA
kajinx
16:40 01.09.2011.

Tko je rekao: \'Dok ulazimo u EU, ne smijemo prezreti svoje duhovno bogatstvo\'? Baš bi htjeo znati tko koristi vjerska slavlja za propagandu ulaska u zločinačku uniju EU? Tu uniju narod ne želi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije