Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Pravila igre'

Dok traje predsjednička kampanja, HDZ-ovcima ‘flaster na usta’

Zagreb: Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/8
16.09.2019.
u 22:33

Pravilnik za predsjedničke izbore, kako doznajemo, znači da nema više javnih kritika, nema javnih nastupa u kojima će se kritizirati predsjednička kandidatkinja, premijer Andrej Plenković, Vlada ili bilo koji od ministara

Premda je kao glavna tema večerašnje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke istaknuta operacionalizacija potpore aktualnoj predsjednici, dobar dio vremena HDZ-ovci su raspravljali o svojevrsnim “pravilima igre” za predstojeće izbore.

Ponajprije se to odnosi na medijske istupe, poput onih Mire Kovača, koji je u trenutku dok se zahuktava utrka za Pantovčak, a daleko nisu ni izbori u HDZ-u, izjavio da će se kandidirati na unutarstranačkim izborima i da planira pobijediti Plenkovića. Premda je Plenković ovaj njegov stav nazvao “kompletno irelevantnim”, jučerašnji ga se sastanak itekako doticao.

Pravilnik za predsjedničke izbore, kako doznajemo, znači da nema više javnih kritika, nema javnih nastupa u kojima će se kritizirati predsjednička kandidatkinja, premijer Andrej Plenković, Vlada ili bilo koji od ministara. Pozivaju se na stranački statut i kažu da to nije “flaster na usta” njihovim članovima i da nije riječ o cenzuri nego da je to jednostavno pravilo ponašanja, kako se ponašaju sve moderne, demokratske stranke.

Plenković je nakon sjednice rekao da su razgovarali o punoj i snažnoj podršci Kolindi Grabar-Kitarović, pripremama sjednica u Saboru, smjeru u kojem vode Vladu i državu, te da je iskazana "čvrsta i jasna potpora smjeru koji je osigurao političku stabilnost i snažnije europsko i međunarodno pozicioniranje Hrvatske".

Dodao je da su nazočni na sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a "politički vrlo iskusni".

- I svi razumiju da je uvijek u svakoj izbornoj kampanji jasno da je važno imati koherentnu politiku stranke koja mora biti jedinstvena. Od svih očekujem da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koja imaju za cilj pozicioniranje u unutarstranačkoj kampanji a koji s disonantnim tonovima de facto zbunjuju i članstvo i biračko tijelo. Time štete prije svega ciljevima da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović osvoji još jedan mandat ili pak da HDZ nastavi s trendom jačanja potpore - naglasio je Plenković.

Istaknuo je kako od svih članova HDZ-a očekuje punu ozbiljnost, i da svi trebaju biti zreli i odgovorni se ponašati u interesu pobjede HDZ-a u svim izbornim izazovima koji slijede.

Upitan o nedavnoj izjavi da je Miro Kovač 'irelevantan', Plenković je rekao:

- Vi ste pokušali moju rečenicu svesti na nešto što ona nije bila. Ja sam namjerno kazao ono što sam kazao prije nekoliko dana zbog toga da se prestane zbunjivati javnost i članstvo. U ovom trenutku cijeli HDZ podržava smjer kojim ova Vlada ide. Taj smjer znači uključivost HDZ-a u svojoj politici, osobito prema zastupnicima manjina koji djeluju u Hrvatskom saboru. 

Premijer Plenković je na novinarske upite potvrdio da će unutarstranački izbori u HDZ-u biti održani u roku.

Zamoljen da komentira mišljenja kako su pravila igre “flaster na usta HDZ-ovcima”, Branko Bačić odgovorio je kako je svaki član ušao u stranku i pročitao stranački Statut te se treba ponašati sukladno odlukama stranačkih tijela.

- U svakoj stranci u vrijeme kampanje mora postojati minimum kolegijalnosti i prema predsjednici koja je iz HDZ-a, ali i prema drugim članovima. Kada istupaju na način da kritiziraju predsjednika Vlade i stranke, rade štetu i Vladi i stranci. Doći će kampanja za unutarstranačke izbore, tada će se moći nastupati kako misle da treba nastupati - dodao je Bačić.

Posljednje istupe Mire Kovača komentirao je i potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, rekavši da se uvijek zalagao da sve probleme rješavaju za stolom političke obitelji i da se poruke, pitanja i odgovori ne šalju putem medija.

- To je neodgovorno i ne doprinosi jedinstvu i zajedništvu HDZ-a. Treba spustiti loptu - rekao je Brkić.

- Nije vrijeme sada isticati bilo kakve unutarstranačke kandidature već se svi moramo fokusirati na pobjedu na predsjedničkim izborima - kazao je Brkić, a na pitanje podržava li pravila ponašanja, odgovorio je kako su ona jasno normirana stranačkim Statutom.

Na pitanje kako komentira Jandrokovićevu izjavu po kojoj ne isključuje mogućnost sabotaže tijekom predsjedničke kampanje, odgovorio je kako u svakoj utakmici postoje sabotaže.

- U životu vam je to normalno, ali ako ste sigurni u sebe, vjerujete u sebe i svoje, ako je stranka dobro uštimana, posložena i organizirana nema onog tko može pobijediti HDZ - naglasio je Brkić.  

I sam Gordan Jandroković pojasnio je svoju prethodnu izjavu o mogućoj sabotaži iz redova HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima. Kazao je kako vjeruje da će svi članovi stranke aktivno sudjelovati u kampanji, ali i da je moguće da će "biti iskakanja". No, poručio je, naći će odgovor i na to.

- Vjerujem u dobru volju i namjere svojih stranačkih kolegica i kolega. Siguran sam da je svima stalo da Kolinda Grabar-Kitarović ponovno bude predsjednica i vjerujem da će se uključiti na najbolji mogući način - rekao je Jandroković.

Izrazio je uvjerenje i da će se svi fokusirati na predsjedničku kampanju i sa strane ostaviti unutarstranačke ambicije te je poručio kako su predsjednički izbori i potpora aktualnoj predsjednici sada prioritet HDZ-a.

VIDEO Kolinda Grabar-Kitarović čita Pipi Dugu Čarapu:

Komentara 23

VB
vbn19
22:57 16.09.2019.

Normalna praksa svih velikih politickih organzacija je da se mora znat gdje i kad se sta prica

MA
malasandra
22:55 16.09.2019.

Nemoze HDZu nitko nista kad se drze slozno a to ce i predsjednicki izbori pokazat

ST
stefj
03:17 17.09.2019.

To je tako, pod izlikom predsjedničkih izbora više se neće smjeti kritizirati vlada i njezini potezi. Znači Plenković će moći pričati o navodnim poreznim rasterećenjima, o gospodarskim uspjesima vlade, a nitko mu neće smjeti prigovoriti da nas uopće nema na popisu zemalja pogodnih za investicije, da je udio poreza u BDP-u najveći među tranzicijskim zemljama, da je rashodovna strana proračuna veća nego ikad itd... Isto tako i dalje će moći mirno podržavati Pupovca kako širi priču da je Oluja bila etničko čišćenje, pa onda Jasenovac i genocidni Hrvati, te kako proglašava Hrvatsku glavnim faktorom nestabilnosti u regiji... Hrvatska faktor nestabilnosti u okruženju Srbije, BiH, Kosova, pa i Mađarske? I reakcija tek nakon tjedan dana kada su svi poludili, jer je Plenković "mudro" šutio da slučajno ne povrijedi Pupovčeve osjećaje?... Eh, trebat će puno više od šutnje da Kolinda uđe u drugi krug, previše je toga lošeg na Plenkoviću, da bi se samo tako zaboravilo. Jedna promjena datuma dana državnosti i dve mlake izjave o Srbiji i Pupovcu, te samohvala o gospodarskim "uspjesima" neće moći pokriti niti djelić njegovih promašaja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije