Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školstvo

Dok drugi razred piše ispit, istovremeno s trećim učim gradivo

'10.09.2010., Prekopa- Podrucnu skolu u Prekopi pohadja sestero ucenika. Ucitelj kaze da je nastava kvalitetna. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
12.09.2010.
u 14:40

Smatram da ova djeca u jednom zajedničkom malom razredu napreduju i brže nego da su u velikima i odvojenima, kaže učitelj Dubravko Posel

Oni mene trpe dok ja pričam pa mogu i ja njih. Jedino je problem što dečki više vole nogomet, a ja i Veronika bismo igrale graničara – kaže Samanta Kerman iz Prekope. Samanta je učenica drugog razreda, a s još trojicom dječaka nastavu pohađa u zajedničkom razredu s dvoje trećaša. I to je sve.

U Prekopi je i jedan prvašić, no njega od prošloga ponedjeljka voze u matičnu školu u Štrigovi kako ne bi bio jedini u svojoj dobi. Pod paskom 30-godišnjeg učitelja Dubravka Posela iz obližnjeg Sv. Urbana svaki dan njih šestero sjedi za nekoliko stolova poredanih u kvadrat.

– Jedne nečim zaposlim, a s drugima učimo novo gradivo. Ili dok jedni pišu ispit, drugi rješavaju zadatke iz radne bilježnice. Čak ne trebaju imati ni isti predmet. Jedino glazbeni imaju u isto vrijeme. Naučili su se koncentrirati, svaki na svoje gradivo, tako da si međusobno ne smetaju – objašnjava učitelj. Smatra da djeca nisu zakinuta. – Samostalnija su od drugih. Puno se više komunicira s njima, sve zadaće stignem im pregledati svaki dan. Svi su odlikaši, no ovakav je razred dobar i za slabije jer se nemaju gdje sakriti – dodaje učitelj.

Složila se s njim i Snježana Vuković, učiteljica njemačkog. – Ovdje više napravim nego u Štrigovi. Dok tamo svako dijete nešto kaže, prođe 20 minuta! Ovdje sa svakim stignem proći kroza sve gradivo – kaže. Za okoliš se brine i kuha djeci Marija Šafarić, usto je domar, čistačica, kosi travu... – Ovdje vlada obiteljska atmosfera. Sve znam o djeci, što su radili, gdje su bili. Svakog roditelja poznajem, svi žive blizu škole i pješače na nastavu. Ako zaborave bilježnicu, mogu otići po nju kući – kaže učitelj. Ravnatelj S. Rebernik, koji je i načelnik općine, kaže da je škola sagrađena 1964. a tada je imala 62 učenika. – Osim "bijele kuge", manje je djece i zbog podjele. Prekopa se, naime, našla na tromeđi triju općina, tako da susjedna sela gravitiraju udaljenijim školama. – Svjestan sam da nema ekonomske računice i da bi djeca mogla prevoziti u Štrigovu, ali nije sve u ekonomiji i ministarstvo je imalo sluha. Školom se koristi i mjesni odbor, a na dječje priredbe dođu gotovo svi jer osim krčmi i kapelice nema ničega – kaže ravnatelj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije