Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop radu na crno

Doista mislite da je jeftinije bez računa? E, pa nije tako!

'pod 08. 09. 2009.Koprivnica jasmina markota, tajnica udruzenja obrtnika , koprivnica Photo: Josip Maljak/ Vecernji list'
'josip maljak / vecernji list'
30.10.2010.
u 19:50

Je li jeftinije ako vam "frizerka" dođe u kuću, troši vašu struju i vodu, pa još sve sami morate počistiti, a ne dobijete račun i ne možete se žaliti na uslugu

Priznajte, povjerite li svaki put servis automobila ovlaštenom serviseru? Je li vam centralno grijanje nedavno za sezonu grijanja "poštelao" za to registriran obrtnik? A ono kad ste mijenjali krovište, je li vam majstor pokazao obrtnicu i izdao račun?

Bez reklamacije

Svaki treći Hrvat, pa tako i Koprivničanac, na ova će pitanja odgovoriti niječno. "Pa, fuš majstor je jeftiniji, manje će zaračunati nego onaj koji mora platiti porez i druge namete državi, gradu, županiji..." - reći će taj građanin.

Međutim, osim što će na taj način ući u sivu zonu i podržati ono što se obično naziva radom na crno, a time zapravo sudjelovati u protuzakonitoj radnji, taj će se građanin izložiti velikoj opasnosti da zapravo našteti - sam sebi.

- Automatizam da je fuš majstor uvijek jeftiniji od registriranoga naprosto ne odgovara istini. Primjerice, je li jeftinije ako vam frizerka, koja radi na crno, dođe u kuću, pa troši vašu struju i vodu, a nakon njezinog posla još morate sve počistiti, uistinu jeftinija od posjeta registriranom frizerskom salonu - upozorava Jasmina Markota, tajnica Udruženja obrtnika.

Upozorava također i na posve očitu činjenicu - za uslugu ili proizvod pribavljen u sivoj zoni nećete dobiti račun, pa se odričete prava na reklamaciju, čime se sami odričete temeljnog potrošačkog prava.

Dojavite prevaru

Rad na crno rasprostranjeniji je nego što se uobičajeno misli. Neka od područja u kojima na njega otpada i više od trećine obavljenih usluga, čak i do polovice, jesu automehaničari, autolakireri, instalateri vode, plina i struje, frizeri, soboslikari, zidari, foto i video snimanja vjenčanja i drugih prigoda, kamenoklesari, glazba za sprovode...

Udruženje obrtnika konstatira kako je rad na crno trenutačno najveći problem koji pritišće registrirane obrtnike jer im naprosto oduzima kruh te zatvara radna mjesta. Njegovu akciju protiv sive ekonomije Večernji list odlučio je podržati i poziva čitatelje da se sa svojim iskustvima jave na telefonski broj 492-601ili na e-mail adresu koprivnica@vecernji.net.

Tri glavna argumenta protiv rada na crno

Prvo, fuš majstori ne plaćaju porez, što znači manje novca u državnoj i gradskoj blagajni, dakle manje novca za javne potrebe poput komunalne infrastrukture. Drugo, rad na crno oduzima posao registriranim obrtima i utječe na njihovo propadanje te gašenje radnih mjesta, umjesto da otvaraju nova, možda jedno i za vaše dijete. I treće, fuš majstori posluju izvan dohvata zakona, pa niti nemaju zakonske obveze prema potrošačima kao što ih imaju registrirani obrti. Zato drugi put dobro promislite kad neki posao želite povjeriti majstoru koji radi na crno.

kuna kazne predviđeno je Zakonom o obrtu za one koji posao obavljaju bez obrtnice, a usto će im se oduzeti korist stečena takvim poslom

Komentara 7

MM
Mladen Miletić
13:48 01.11.2010.

Doista mislite da je jeftinije bez računa? E, pa nije tako! Tebi nije meni je...

JI
jimbeam
14:21 01.11.2010.

U normalnim zemljama,nitko neće uzeti fušera jer nema garanciju,porez koji plati vrati mu se kroz zdravstvo,obrazovanje.........kod nas platiš pdv,plaćaš Barišiće,Mravke,Polančece,Sanadere i ostale lopove iz ADZ-ja ! Pa ti biraj !

MI
miramax
16:08 31.10.2010.

Dragi oktavijane!! Mislim da ti je komentar neosnovan,al u potpunosti! Pričaš o osobi koju uistinu nepoznaješ...Nadalje, ta ista osoba već godinama radi kao tajnik za smiješnu plaću....Vozi prosječan mali auto i skromna je .... Mislim da te više zasmetalo štoo je žena poduzetna i ukazuje na stvarne probleme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije