Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolektivni ugovor

Dogovor Vlade i sindikata propao zbog spornog članka 23.

vlada
Željko Lukunić/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
29.07.2010.
u 22:08

Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker ustvrdio je da se dodavanjem riječi fiskalno ništa ne prejudicira.

Dogovor između sindikata javnih službi i Vlade o Temeljnom kolektivnom ugovoru propao je nakon cjelodnevnih pregovora koji su na nekoliko sati prekinuti tek kako bi se održala sjednica Vlade. Zapelo je na članku 23. koji kaže da se kolektivni ugovor može raskinuti ako dođe do "bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti". Sindikat traži da ostane stara formulacija, a Vlada traži da se uz gospodarske dodaju i "fiskalne okolnosti". Sindikati na to ne pristaju i prekinuli su pregovore jer smatraju da bi Vlada, kad bi pristali na na to, Temeljni kolektivni ugovor mogla raskidati kad god bi se narušilo punjenje proračuna, pa čak i u slučaju kad se država ne bi uspjela zadužiti kako je planirala.

– Žao mi je što se nismo uspjeli dogovoriti, to više što smo praktično pristali na sve ono što su sindikati tražili. Pristali smo na to da se kolektivni ugovor produlji na tri godine, pristali smo i na cijeli niz drugih stvari. A zapeli smo na stvari koja se ne tiče materijalnih prava. Samo smo inzistirali da se tu doda "gospodarskih ili fiskalnih okolnosti" – objasnio je Kalmeta.

Predstavnik sindikata Ivica Babić ustvrdio je da je sporazum načelno odgođen, a radna grupa će nastaviti raditi.

– Jutro je pametnije od večeri – zaključio je Babić.

Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker ustvrdio je da se dodavanjem riječi fiskalno ništa ne prejudicira te da svi parametri mogu biti uvjet za početak pregovora.

Komentara 9

LI
lija11
08:28 30.07.2010.

Ceco, vrati stan - pa onda počni sa socijalnim pregovorima! KAD GA VRATIČ -POSTAT ĆEŠ OPORBA SAMOJ SEBI!!!!!

EL
elfenomeno77
14:10 30.07.2010.

nadam se da će ipak doci do dogovra i da ce obe strane biti zadovoljne

BI
bigboii
14:50 31.07.2010.

sindikati traze od vlade da rijesi krizu a kada vlada ponudi konkretne mjere ne zele popustiti niti malo, ne ide to bas tako. Mislim da je vlada ovdje u pravu i sindikati bi trebali pokazati vise razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi ne samo hrvatska vec i cijela europa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije