Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dogovor Vlade i sindikata propao zbog spornog članka 23.

Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker ustvrdio je da se dodavanjem riječi fiskalno ništa ne prejudicira.
29. srpnja 2010. u 22:08 9 komentara 2 prikaza
vlada
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Dogovor između sindikata javnih službi i Vlade o Temeljnom kolektivnom ugovoru propao je nakon cjelodnevnih pregovora koji su na nekoliko sati prekinuti tek kako bi se održala sjednica Vlade. Zapelo je na članku 23. koji kaže da se kolektivni ugovor može raskinuti ako dođe do "bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti". Sindikat traži da ostane stara formulacija, a Vlada traži da se uz gospodarske dodaju i "fiskalne okolnosti". Sindikati na to ne pristaju i prekinuli su pregovore jer smatraju da bi Vlada, kad bi pristali na na to, Temeljni kolektivni ugovor mogla raskidati kad god bi se narušilo punjenje proračuna, pa čak i u slučaju kad se država ne bi uspjela zadužiti kako je planirala.

– Žao mi je što se nismo uspjeli dogovoriti, to više što smo praktično pristali na sve ono što su sindikati tražili. Pristali smo na to da se kolektivni ugovor produlji na tri godine, pristali smo i na cijeli niz drugih stvari. A zapeli smo na stvari koja se ne tiče materijalnih prava. Samo smo inzistirali da se tu doda "gospodarskih ili fiskalnih okolnosti" – objasnio je Kalmeta.

Predstavnik sindikata Ivica Babić ustvrdio je da je sporazum načelno odgođen, a radna grupa će nastaviti raditi.

– Jutro je pametnije od večeri – zaključio je Babić.

Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker ustvrdio je da se dodavanjem riječi fiskalno ništa ne prejudicira te da svi parametri mogu biti uvjet za početak pregovora.

Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • lija11:

    Ceco, vrati stan - pa onda počni sa socijalnim pregovorima! KAD GA VRATIČ -POSTAT ĆEŠ OPORBA SAMOJ SEBI!!!!!

  • elfenomeno77:

    nadam se da će ipak doci do dogovra i da ce obe strane biti zadovoljne

  • bigboii:

    sindikati traze od vlade da rijesi krizu a kada vlada ponudi konkretne mjere ne zele popustiti niti malo, ne ide to bas tako. Mislim da je vlada ovdje u pravu i sindikati bi trebali pokazati vise razumijevanja za situaciju u ... prikaži još! kojoj se nalazi ne samo hrvatska vec i cijela europa