Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Dogovor Tuđmana i Miloševića o podjeli BiH se nije ni dogodio'

Ivica (Ivo) Lučić S Hrvatskog instituta za povijest autor je prvorazredne historiografske knjige.
25. ožujka 2013. u 10:09 37 komentara 38 prikaza
uzroci rata

Navršila se danas još jedna obljetnica, 25. ožujka 1991. godine, na temelju koje je nastao politički mit prema kojemu su Franjo Tuđman i Slobodan Milošević u Karađorđevu “dogovorili podjelu Bosne (i Hercegovine)” a onda, u dijaboličnoj verziji mita, i tijek i konačni rezultat rata.

O tome u trećem dijelu knjige najopširnije dosad piše povjesničar dr. sc. Ivica (Ivo) Lučić s Hrvatskog instituta za povijest, u upravo objavljenom djelu “Uzroci rata: Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine” koje je od danas u prodaji na svim kioscima. Lučić tako piše:

“Naime, nema nikakva dokaza koji bi potvrdio da su Tuđman i Milošević uopće razgovarali o podjeli BiH, a svi kasniji događaji jasno pokazuju da se ni o čemu, pa ni o ‘podjeli BiH’, nisu dogovorili.”

Tri ključna dijela

Fascinantna je upornost s kojom se zagovornici teze o “dogovoru iz Karađorđeva” odbijaju suočiti s činjenicama, s jedne, i argumentima zdravorazumske logike, s druge strane.

“Dogovor u Karađorđevu postao je dogma vjernicima u socijalističku Jugoslaviju i utemeljiteljski mit konvertitima iz komunističkog totalitarizma u liberalnu demokraciju.”

Knjiga je prvorazredan historiografski rad koji se sastoji od tri ključna dijela. U prvome autor piše o dinamici političkih i društvenih procesa i razumijevanja konteksta u kojem je BiH nastala i razvijala se, kao i svih njezinih unutarnjih proturječnosti jer bez toga nije moguće razumjeti ni uzroke rata ni povode istome koji je izbio u drugoj polovini 1991. godine i trajao je sve do kraja 1995. godine.

“Diskurs sigurnosti”

Na temelju dostupnog arhivskoga gradiva, objavljenih izvora, literature, teško dostupnih posebnih publikacija Službe državne bezbjednosti (SDB) koje su označene najvišim stupnjem tajnosti, kao i ondašnjeg tiska, autor je pokušao rekonstruirati “diskurs sigurnosti”.

I drugo, jedan od najvećih problema s kojim se komunistička vlast suočila bilo je nacionalno pitanje koje je na jugoslavenskoj razini postavljeno tako da je komunističkom vodstvu omogućavalo efikasnu vlast, a svim “narodima i narodnostima” trebalo stvoriti privid zadovoljenja barem minimalnih interesa.

Uglavnom, to je knjiga ne samo o Bosni i Hercegovini nego i o Jugoslaviji!

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar guten_tag
  guten_tag:

  hrvatski velikan i utemeljitelj hrvatske drzave dr franjo tudjman je osoba koja ce biti upisana zlatnim slovima u hrvatsku povijest. ova podmetanja su od strane medjunarodnog podzemlja i domacih juda za skude koji lazima pokusavaju diskreditirati njega kao osobu i ... prikaži još! politicara su procitana i izazivaju podsmijeh i prijezir. ti koji to rade su podijelili bosnu i srbima priznali ratna osvajanja, masovna ubijanja stanovnistva, masovne progone, pljacku. sve su im priznali i sada dijele neke moralne lekcije ljudima koji su pokojni i ne mogu se braniti. htjeli su podvaliti tudjmanu da ne prihvati mirovni sporazum pa ga optuziti za nastavak rata ali nisu uspjeli. na kraju tudjman je pokojni vec trinaest godina, zasto ovi samozvanci nisu sastavili bosnu po zeljama.

 • yututu:

  " Dogovor u Karađorđevu postao je dogma vjernicima u socijalističku Jugoslaviju i utemeljiteljski mit konvertitima iz komunističkog totalitarizma u liberalnu demokraciju " ali prvenstveno prosrpskim i antihrvatskim elementima u zemlji i izvan nje, koji se ne mogu pomiriti sa nezavisnom ... prikaži još!m i suverenom Hrvatskom, sa hrvatskom slobodom, već stalno rovare i podrivaYU državu iznutra

 • Fogge:

  Opet trli brli kontra te teze o podjeli BiH,svako piskaralo danas objavljuje knjigu u nakladi od gotovo 10 primjeraka.