Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET KOSOR - PAHOR

Dogovor Kosor i Pahora: Hrvatska će čuvati slovensko nebo?

kosor, pahor, lovran (1)
Foto: Pixsell
1/6
23.10.2010.
u 11:50

Predsjednica vlade najavila je razgovore o gospodarstvu i gospodarskoj suradnji dviju država

LOVRAN - Nakon jednosatnih razgovora oboje premijera izrazilo je zadovoljstvo što je i ovaj njihov susret bio sadržajan i u prijateljskom ozračju. Podsjetili su na sve dosadašnje odluke i savladane prepreke, a glavna tema današnjih razgovora bilo je jačanje gospodarske suradnje.

- Hrvatska i Slovenija osnovat će zajedničku radnu skupinu koja će ispitati mogućnosti suradnje u nadzoru zračnog prometa jer bi dvjema članicama NATO-a zajednički nadzor smanjio troškove, a povećao sigurnost, rekao je Pahor.

Premijeri su najavili i zajedničke gospodarske projekte koje bi trebala osmisliti mješovita komisija i u roku 6 mjeseci predložiti konkretne projekte zajdničkih nastupa na trećim tržištima.  Već je dogovoren zajednički nastup na Expu 2012. godine u Koreji.

Iako su svi očekivali, niti Kosor niti Pahor nisu posebno naglašavali problem pitanja Ljubljanske banke, no rekli su da bi se na isti način trebalo rješavati pitanje sukcesije bivše države.

Nakon sastanka dvoje premijera otišli su na zajednički ručak gdje su uživali u morskim delicijama i biranim vinima.

Premijerka Jadranka Kosor dočekala je slovenskog kolegu Boruta Pahora pred vratima hotela Draga di Lovrana u Lovranskoj Dragi. Susret je bio srdačan, razmijenili su poljupce, a  nakon Trakošćana,  Kranjske gore i Bohinjskog jezera ovo je četvrto mjesto sastanka dvoje premijera.

Jadranka Kosor slovenskom je premijeru Pahoru odmah po dolasku pokazala prekrasan pogled na Kvarner s terase hotela u zaleđu Lovrana.

Predsjednica vlade najavila je razgovore o gospodarstvu i gospodarskoj suradnji dviju država, a vjerojatno će se razgovarati i o ponuđenom rješenju za Ljubljansku banku. Moguće je i da će danas dvoje premijera razmjeniti diplomatske note o ratifikaciji arbitražnog sporazumu o graničnom sporu. 

Pahor je najavio i kako će s premijerkom Kosor podijeliti zadovoljstvo uspjeha približavanju završetka pristupnih pregovora Hrvatske s EU.

Komentara 387

OB
-obrisani-
20:15 23.10.2010.

. i .ovo je bio povijesni sastanak.... . i ovaj put samo jaca došla na cilj i opet se posexala . .

ŠT
ŠTIRBA
21:33 23.10.2010.

Pa Slovenci su Hrvati sa govornom manom.

DE
dejavu
16:25 23.10.2010.

@janez(srpski):\".Jao kako smo nasamarili ove balkanezere.. \" LOL kao prvo jedna informacija za tebe neobrazovanog balkanca: Slovenija je na balkanu sto tebe isto tako cini balkancem . Kao drugo nit ste vi nekog nasamarili nit se ova lapaca s cekeromrom s vama neki klinac dogovarala...i jedni i drugi smo dobili upute iz USA kako se dalje ponasati povodom morske granice. ...a te upute su se \"prenjele\" iz medjunarodnog zakona o moru (International law of the sea) po kojem granica ostaje (vise&manje) gdje je i danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije