Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontrolori leta:

Hrvatska zahvalila Srbiji i C. Gori: Dogodio se najstrašniji incident u našoj povijesti

zrakoplov
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
05.08.2014.
u 23:15

"Kakvo je to bilo iznenađenje, kakav šok za dobro obučene i iskusne kontrolore!! Možete li zamisliti?!" piše u zahvali hrvatskih kontrolora leta kolegama iz Srbije.

Hrvatski kontrolori leta zahvalili su Kontroli letenja Srbije i Crne Gore zbog toga što su 30. srpnja preuzeli kontroliranje hrvatskog zračnog prometa kada je zbog nevremena nestalo struje na radarskom sustavu, priopćila je SMATSA.

"U srijedu, 30. srpnja, dogodio se najgori i najstrašniji incident u kratkoj povijesti hrvatske kontrole letenja. Došlo je do velikog prekida u opskrbi električnom energijom na svim jedinicama za napajanje strujom koji je za posljedicu imao gubitak jedinog oruđa koje je potrebno kontrolorima letenja: radarske slike i frekvencija, na skoro svim pozicijama", piše u hrvatskoj zahvali srpskim kontrolorima leta.

"Tog, ne tako opterećenog dana i sata tijekom naše dnevne rutine, imali smo 119 preleta i 8 otvorenih sektora! Kakvo je to bilo iznenađenje, kakav šok za dobro obučene i iskusne kontrolore!! Možete li zamisliti?!", piše dalje u zahvali te se dodaje da je tih 35 minuta dok pomoć iz Srbije nije raščistila nebo iznad Hrvatske za većinu kontrolora bile "najšokantnije i nagroznije minute u njihovim karijerama".

"Veliko hvala svima vama", stoji u zaključku pisma koje su potpisali predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja Nataša Sumirat Adikusumah i predsjednik Hrvatske udruge kontrolora leta Željko Oreški.

>>'Pogledajte kako nam je ciklona Melisa raščistila nebo'

>>Snimljen dramatičan trenutak: Zamalo došlo do sudara dvaju aviona

Komentara 41

KI
kimi
23:48 05.08.2014.

Potpuno sam siguran da bi u obrnutoj situaciji hrvatski kontrolori postupili isto da bi se sprečile katastrofe neviđenih razmera i sačuvali ljudski životi jer u njihovom izuzetno odgovornom poslu jednostavno nema mesta za dnevnopolitička i prizemna prepucavanja.

Avatar aunick
aunick
03:27 06.08.2014.

Cudi me da tako odgovoran posao nije zasticen sa (UPS, uninterupted power supply) secundarnim izvorom energije. Tu nesto nije uredu i (Safety Inspection) inspekicija sigurnosnih sistema je nuzna. Nisam strucnjak za kontrolu leta no jesam u drugoj zahtjevnoj i riskantnoj industriji pa povlacim neke usporedbe. Nebih se osjecao ugodno letiti iznad Hrvatske sa saznanjem da nedostatak struje stavlja kontrolu leta van uporabe. U svim rizicnim operacijama, rizicni sistemi trebaju biti (Fail safe) zasticeni udvojenim sistemima.

Avatar rangojack
rangojack
00:33 06.08.2014.

A kaj smo mi jos u ratu s tim drzavama .? Jer tako nekako zvuci ovaj clanka a i neki od komentara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije