Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bih

Dodik ne želi otkrivanje identiteta zločinaca: Izvješće o Srebrenici treba 'doraditi'

Srebrenica
Foto: Reuters/PIXSELL
23.07.2018.
u 19:48

Njemu je posebice problematično otkrivanje identiteta mogućih počinitelja ratnih zločina nad Bošnjacima nakon što su predstavnice udruge "Majke Srebrenice" ranije ovog mjeseca takav popis predale njemačkom tužitelju Klausu Zornu

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako bi vlada tog entiteta trebala "doraditi" svoje 15 godina staro izvješće o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995., tako da ono uključi i podatke o stradanjima Srba s tog područja.

"To izvješće je bilo štetno za RS", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon što je kolegij entitetskog parlamenta odlučio da za 14. kolovoza zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine na kojoj bi se odlučivalo o poništenju izvješća iz 2003.

Njime je priznat genocid nad više od osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici i navedena imena tadašnjih pripadnika vojske i policije bosanskih Srba koji su sudjelovali u zauzimanju enklave i UN-ove zaštićene zone.

Bivši predsjednik RS-a Dragan Čavić je predstavljajući to izvješće kazao kako je srebrenička tragedija "crna stranica u povijesti srpskog naroda"

"Najprije kao čovjek i Srbin, a onda kao otac, brat i sin, a tek onda kao predsjednik RS-a moram reći da je ovih devet dana srpnja srebreničke tragedije crna strana povijesti srpskog naroda. Sudionici ovog zločina ne mogu se opravdati nikome i ničim. Onaj tko je činio ovakav zločin i pri tome se možda pozivao na narod kome pripada po imenu i prezimenu činio je zločin i prema vlastitome narodu", kazao je Čavić 2004. na entitetskoj televiziji.

Dodik, koji je osobno inicirao raspravu o povlačenju izvješća, ističe kako treba osnovati novo povjerenstvo koje bi u izvješće uključilo i podatke o ubijenim Srbima na području Srebrenice.

Njemu je posebice problematično otkrivanje identiteta mogućih počinitelja ratnih zločina nad Bošnjacima nakon što su predstavnice udruge "Majke Srebrenice" ranije ovog mjeseca takav popis predale njemačkom tužitelju Klausu Zornu.

"To se sada koristi kao razlog za protjerivanje tih ljudi", kazao je Dodik.

Start VII. ultramaratona Vukovar - Srebrenica

Srebrenica
1/11

Komentara 27

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
21:24 23.07.2018.

Skrivanje pocinitelja zlocina je zlocin.

NE
nevjerujženikojalaže
21:10 23.07.2018.

velikosrpske i četničke horde su počele s etnocidom i genocidom u vukovaru. kako im nitko iz svijeta nije pojasnio da u vukovaru nisu ustaše pobile 200 beba, kako su onomad tadašnje beogradske vijesti širile laži, već da su oni, velikosrbii i četnici zločinci, nastavili su po svom i završili sa srebrenicom, između svih ostalih usputnih strahota koje su počinili. dan danas se javljaju oni koji negiraju te nemile događaje i žele prekrajati blisku nam povijest, a svjedoka i presuda međunarodnih velikosrpskim ''krilima i lubanjama'' od preko 1.000 god. za ratne zločine ništa im ne znače jer im u glavi zvoni kao su oni nebeski narod, nešto poput džihadista.

GO
goja
23:57 23.07.2018.

Srpsko zlo nije pobjeđeno do kraja i opet če izazvati neki rat! Kompletna Šešeljeva ekipa je na vlasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije