Naslovnica Vijesti Svijet

Dodik dramatično: BiH je u raspadanju, Hrvati trebaju imati svoj entitet

Dodik tvrdi kako je sve to realizirano isključivo zbog pritiska međunarodne zajednice te da sporazum iz Daytona, odnosno novostvorena država, nikada nisu profunkcionirali u stvarnosti, a kao dokaz za to poslužila mu je i aktualna kriza uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine
18. listopada 2019. u 10:54 23 komentara 6254 prikaza
Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je kako je raspad te zemlje, s obzirom na to kako je sada ustrojena, neizbježan, a kao rješenje za sadašnje probleme koji postoje u njezinom funkcioniranju ponudio je unutarnju podjelu kakvu su nacionalističke snage zagovarale uoči rata vođenog od 1992. do 1995. godine.

Autocedt 'NELOGIČNOSTI PROJEKTA' Autocesta kroz hrvatska sela - završna faza etničkog čišćenja?

U intervjuu za televiziju Republike Srpske (RTRS), emitiranom u četvrtak navečer, Dodik je kazao kako je BiH "u raspadanju" kojega nitko ne može spriječiti jer ona, kako je rekao, ne odražava interese naroda, nego je nastala kao "igra" čiji je cilj bio pokušati napraviti državu.

Sugerirao je kako je današnja BiH proizvod američke diplomacije, aludirajući time na činjenicu da je SAD bio glavni posrednik u pregovorima koji su u Daytonu potkraj 1995. godine rezultirali okončanjem rata i sporazumom o ustroju nove države kao sljednice Republike BiH, proglašene 1992. godine.

Dodik tvrdi kako je sve to realizirano isključivo zbog pritiska međunarodne zajednice te da sporazum iz Daytona, odnosno novostvorena država, nikada nisu profunkcionirali u stvarnosti, a kao dokaz za to poslužila mu je i aktualna kriza uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

Migranti - kamp Vučjak u BiH Tisuće u kampu Policija u BiH nastavlja dovoditi migrante u kamp Vučjak pored Bihaća

Kazao je kako je jedino rješenje da se od BiH stvore "zasebne zajednice" odnosno mini-države koje bi onda surađivale.

"Danas treba omogućiti Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno odlučivati o svom statusu, a Bošnjaci bi se mogli organizirati u dijelu kojega kontroliraju i to nazovu Bosnom te koncentrirati oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji", recept je kojega nudi Dodik.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • Avatar Reconquista
  Reconquista:

  U pravu je. Tri naroda, a dva entiteta... Nije dobra matematika...

 • IDS=HDZ=SDP=HSS=HNS=MOST=ZZ:

  osobbo ga ne volim, ali postujem jer drzi rijec i lako se dogovara, a i govori za hrvate u bih ono sto trebaju, a nasi se stide reci.

 • Bori3:

  Ziva istina, Svicarska funkcionira ovim modelom vladanja, tri naroda, tri, 'regije, drzavice, entiteta, kantona...kako god' Jedino kada se dopusti narodima da svoje interese ostvaruju, bez manipulacija od strane drugih naroda, ce biti mir i drzava moze profunkcionirati. Nema mrznje, nema ... prikaži još!ma sukoba interesa, walls make good neighbours, svaka kuca ima zidove, svi imaju svoje interese. Cisti zdrav razum.