Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unutarnji problemi

Dodik će razmišljati o samostalnosti Republike Srpske, Vučić će podržati sve što dogovore tri naroda

Beograd: Vučić se sastao s Miloradom Dodikom
Foto: Milos Tesic
1/3
14.04.2023.
u 22:15

Vučić je rekao i da će Srbija nastaviti dosadašnju pomoć Republici Srpskoj i najavio podršku za još pet općina u tom entitetu BiH, s kojim Srbija po Daytonskom sporazumu ima posebne veze

Daytonski sporazum je suština i Srbija će podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH, a što je u skladu s tim sporazumom, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu. Vučić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da ga je Dodik izvijestio o situaciji u BiiH, stajalištima Banjaluke i pokušaju RS da sačuva prava stečena sporazumom u Daytonu kojim su okončani ratni sukobi u BiH '90 godina prošlog stoljeća.

"Rekao sam u ime Republike Srbije da je Daytonski sporazum suština i da ćemo podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH, a što je u skladu s Daytonskim sporazumom", kazao je Vučić. On je najavio zajedničku izgradnju dva memorijalna centra – u Donjoj Gradini i jednog u Beogradu posvećenih jasenovačkim žrtvama, naglasivši da je i poglavar SPC-a patrijarh Porfirije prihvatio sudjelovanje u tom projektu. Vučić je rekao i da će Srbija nastaviti dosadašnju pomoć Republici Srpskoj i najavio podršku za još pet općina u tom entitetu BiH, s kojim Srbija po Daytonskom sporazumu ima posebne veze.

Dodik je novinarima prenio da je Vučića izvijestio o "unutarnjim problemima u BiH", koji su, po njegovoj ocjeni, "kulminirali bezobraznim načinom rješavanja imovine". On je ustvrdio da je cilj "razgraditi ustavni položaj RS" i postaviti imovinu "kao problem na razini BiH". Ukoliko se bude inzistiralo na tome, dodao je, vlastima u RS bit će onemogućeno da razgovaraju s investitorima. Naglasio je da vlasti u RS inzistiraju jedino na poštivanju Daytonskog sporazuma, Ustavu RS i poštivanju cjelovitosti BiH. "Naša obrana jest da ćemo mi i najozbiljnije razmišljati o tome da donesemo odluku o samostalnosti Republike Srpske", rekao je Dodik.

VIDEO: Božinović: Dokle god si u ovom poslu računaš na prijetnje

Komentara 23

DU
Deleted user
23:02 14.04.2023.

Bosna je propala drzava kao sto je i pararepublika od koje se sastoji. Najbolji primjer i usporedba BiH je sa covjekom oboljelim od zloćudnog karcinoma u oba slučaja zna se konačna dijagnoza. Pacijent preminuo.

PV
prcko.vita
06:52 15.04.2023.

Vučić će podržati sve što se dogovore 3 naroda? A mi kao u fazonu vau, kako je Vučić dobar. Moš mislit. Pa da su se ta tri naroda mogla bilo što dogovoriti rata ne bi ni bilo. Ta tri naroda se nikada nisu mogli ništa dogovoriti. Na kraju, da su se mogli dogovarati ne bi bilo 3 naroda nego jedan. Vučić je dakle teški manipulator i muljator.

KO
Kolibri
23:19 14.04.2023.

I Bosnjaci i posavski Hrvati ce, u slucaju da Srbi budu razmisljali o osamostaljenju rs, razmisljati o ukidanju rs. A zna se do cega ce takva obostrana razmisljanja dovesti. Hercegovci bi u tom slucaju bili na strani brace Srba, pa je sreca da su hercegovacki j posavski Hrvati teritorijalno razdvojeni, jer bi lako doslo do bratoubilackog unutarhrvatskog oruzanog sukoba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije