Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog vlade

Dodatak na mirovinu postaje dio osnovice

vlada (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
08.09.2011.
u 14:55

Dodatak na mirovinu koji iznosi od 4 do 27 posto, odnosno u prosjeku oko 351 kunu mjesečno, integrirat će se u iznos mirovine.

Dodatak na mirovinu koji je primalo oko 300 tisuća građana koji su u svoju mirovinu ostvarili od 1999. godine do danas, postat će dio osnovice mirovine. Vlada je uputila u Saboru prijedlog zakona o dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju te Zakona o dodatku na mirovine, kojima će se dodatak na mirovinu koji iznosi od 4 do 27 posto, odnosno u prosjeku oko 351 kunu, mjesečno integrirati u iznos mirovine.

– Ovo primanje ima velik učinak na materijalnu i socijalnu sigurnost korisnika mirovina, koji su to pravo ostvarili od 1999. godine do danas, a osobito onih koji mirovinu ostvaruju od 1. siječnja 2010., na temelju plaća ostvarenih tijekom čitavog radnog vijeka. Međutim, praćenje provedbe sustava mirovinskog osiguranja pokazalo je potrebu da se dodatak integrira u samu mirovinu kao njezin sastavni dio – rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Vlada je Saboru poslala i novi Ovršni zakon koji bi trebao dodatno zaštititi građane koji su pod ovrhom.

Prema novom zakonu od ovrhe će biti izuzeta primanja po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenog zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja; primanja po osnovi naknade zbog tjelesnog oštećenja prema propisima o invalidskom osiguranju; primanja po osnovi socijalne skrbi; primanja po osnovi privremene nezaposlenosti; primanja po osnovi dječjeg doplatka; primanja po osnovi stipendije ili pomoći učenicima i studentima; naknada za rad osuđenika; primanja po osnovi odličja i priznanja, ali i po novom rodiljske i roditeljske novčane potpore.

Novost je da će FINA, nakon što dobije prijedlog za ovrhu, morati uplatitelju javiti podatke o posebnom računu koji svaki ovršenik mora imati, a na koji sjedaju sva ona zaštićena primanja. Novost je i da se nekretnina pod ovrhom na drugom i trećem ročištu neće smjeti prodati za manje od polovicu vrijednosti. Do sada se nije smjela prodavati za manje od jedne trećine svoje vrijednosti.

Komentara 30

DT
dtr
15:25 08.09.2011.

Izbori, izbori kucaju na vrata.

Avatar Hazl113
Hazl113
15:26 08.09.2011.

Bože, što li će ovi još nekom \"dati\" samo da ostanu na vlasti. Očito im je velika frka i panika, da ne uzgube, jer im se smiješe rešetke. Bar će i povrat duga starim umirovljenicima biti isplaćeno prije izbora. Samo se ja na kraju pitam: Od kuda će stvorit te silne milijarde, koje nemamo.

DE
deus ex machina
15:18 08.09.2011.

NEMREM VJEROVAT ! Ova Vlada donosi neki propis koji je logičan i pravedan !!!??? Nemrem vjerovat !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije