Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trbina

Documenta: Civilne žrtve rata traže pravdu

Foto: Branimir Bradarić
1/4
26.09.2014.
u 13:45

Vraćajući se mislima u tu 1995. godinu Canjko kaže da je njena kćerka imala svega 24 godine i da iako se sve zna i postoje iskazi nikada nije ostvarila nikakva prava

 - Šutjela sam gotovo 20 godina ali više ne mogu. Želim se prije svega iskreno ispričati svim hrvatskim braniteljima, ali meni je jedan branitelj ubio kćerku. Dogodilo se to 1995. godine kada joj je u krilo, na njenom radnom mjestu u Uredu za prognanike u Osijeku on bacio bombu. Ubio je tada i nju i sebe, riječi su Marije Canjko iz Petrovaca koje je izgovorila na današnjoj tribini Documente na temu Reparacije civilnih žrtava rata, a koje su kod mnogih izazvale suze.

Vraćajući se mislima u tu 1995. godinu Canjko kaže da je njena kćerka imala svega 24 godine i da iako se sve zna i postoje iskazi nikada nije ostvarila nikakva prava. Obraćala se ministarstvima, pisala osobno ministrima, vodio se i upravni postupak ali bez rezultata. Nikada nije ostvarila nikakva prava za razliku od ubojice njene kćerke koji je bio i njen zaručnik.

– Imala je svega 24 godine. Život je bio pred njom, a on joj je sve oduzeo. Ona je civilna žrtva rata i nikakva prava nismo uspjeli ostvariti za razliku od njega koji je ubio moju kćerku i sebe koji je pokopan uz vojne počasti i čija je obitelj sve ostvarila. Bio je pokopan u Osijeku da bi ga poslije premjestili na groblje u Petrovce na svega nekoliko metara od moje kćerke. Ne mogu niti na grob otići. Ne mogu više šutjeti, dosta mi je svega. Gdje je tu pravda? Ustajem i liježem sa tom boli. Od svega toga sam se i razboljela. Imala sam šest operacija, invalid sam, primam inzulin, ne vidim, kroz suze je rekla Canjko.

Tijekom tribine okupljenima se obratila i predsjednica Documente Vesna Teršelić koja je još jednom ukazala da je položaj civilnih žrtava rata neriješen te da njihove obitelji više od 20 godina čekaju da se regulira njihov status.

– Uzastopne Vlade RH nisu imale političke volje ni razumijevanja za civilne žrtve rata. Treba naći snage i političke volje da se odgovori na pitanja i zahtjeve 1600 obitelji civilnih žrtava rata. Hrvatska nije na pravi način odgovorila niti na pravdu kaznenim putem. Neki postupci trajali su i 20 godina, rekla je Teršelić. Smatra da je nedopustivo danas, na izmaku 2014 godine, da još uvijek ima neistraženih ratnih zločina, a da u nekim slučajevima nisu obavljene čak niti predistražne radnje. Radi svega strahuju da će neki slučajevi zauvijek ostati neriješeni. Tribini je nazočilo i 20-ak pripadnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji su postavljali pitanja u svezi organizacije, zašto nema predstavnika udruge Sunčica kao i zašto na tribinu nisu zvane niti braniteljske stradalničke udruge, udruge logoraša, jesu li prethodno položili vijenac na Memorijalnom groblju… Nosili su i bijele papire na koje su ispisali razne poruke upućene Documenti i nadležnim institucijama poput: Zašto šutite o zločinima komunizma, Vesna, Vaša biografija ???, Prekinite vrijeđati hrvatske žrtve…

>> Pupovac: Za 64 civilne žrtve pokopane u Dvoru još nitko nije odgovarao

Komentara 10

DU
Deleted user
14:06 26.09.2014.

Premalo informacija....Zaručnik (branitelj,vjerojatno sa PTSP-om) ubija zaručnicu na njenom radnom mjestu. Civilna žrtva rata? Da li je četiristodvoje djece poginulih za vrijeme rata u tih 1600? Da li će Documenta financirati četiristodva kazališna komada ?

Avatar Kristijan Kašić
Kristijan Kašić
13:59 26.09.2014.

Terselici, Pusici i ostali paraziti

BA
bakulušić
14:11 26.09.2014.

Hrvatska država je dužna istražiti i sankcionirati svaki zločini razgovarati sa svakim tko je oštećen. I, naravno pomoći. Hrvatska država ne smije taj posao prepuštati Vesni Teršelič i Documenti jer oni rade sa zlonamjernom selekcijom. Njima svaka žrtva nije žrtva i svaki zločin nije zločin. Znamo od koga su to naučili i znamo tko im zbog takvog rada daje odlikovanja. Nadamo se da će takve aktivnosti uskoro prestati i da će nadležna tijela hrvatske države obavljati svoje poslove i na taj način onemogućiti Vesnu Teršelič i Documentu da zloupotrebljavaju tuđu bol i patnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije