Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Dobro nadmudrivanje, tek će se vidjeti tko će pridobiti neodlučne

Debata
Foto: Anto Magzan/ Pixsell
1/11
13.08.2016.
u 00:20

Dok je Plenković pokazivao puno jaču samokotrolu, Milanović je cijelo vrijeme pokušavao komunicirati, podizao je ruke, želio dominirati,…

Nakon punih 13 godina na HRT-u je održana debata dvojice lidera SDP-a i HDZ-a. Nadmudrivanje je trajalo puna dva sata, a tko je ostavio bolji dojam odgovarajući upitali smo stručnjake za komunikaciju. Prema riječima stručnjakinje za komunikologiju Smiljane Leinert Novosel, predsjednik SDP-a Zoran Milanović pokazao je da je iskusan političar i da sve podatke ima u malom prstu dok se šef HDZ-a Andrej Plenković sve više opuštao kako je vrijeme prolazilo i pokazivao sve jaču identifikaciju sa sadržajem koji je izgovarao.

- Milanović je dominirao u komunikaciji, u nekoliko navrata došao i do ruba, ali se i simpatično izvlačio iz tih situacija. S druge strane kod Plenkovića se vidjelo da se s vremenom sve više opušta, a posebno je dobro vladao materijom koja se tiče Europske unije iako je odlično odgovarao i na svjetonazorska pitanja - kaže Leinert Novosel. Generalno je, dodaje, jako zadovoljna cijelom debatom za vrijeme koje smo, kaže, saznali vjerojatno više nego što ćemo od svih ostalih stranačkih ljudi za vrijeme cijele kampanje. Debata je, drži Leinert Novosel, pokazala da imamo zapravo dva dobra lidera. I iako su se obojica uspješno kontrolirala da ne napadaju prejako jedan drugoga niti toga nije nedostajalo.

Po mišljenju profesorice Leinert Novosel šef HDZ-a svog je suparnika napadao u rukavicama dok je s druge strane Milanović žestoko napadao HDZ zbog čega Plenković nije bio u ugodnoj poziciji. Zanimljiva je, dodaje, bila i neverbalna komunikacija. Dok je Plenković pokazivao puno jaču samokotrolu, Milanović je cijelo vrijeme pokušavao komunicirati, podizao je ruke, želio dominirati,…

Za stručnjaka za komunikaciju Krešu Macana bolji u debati bio je ipak predsjednik SDP-a Zoran Milanović i to zbog, kako kaže, svoje energije i poznavanja detalja. - Zapravo je pokazao da bi vjerojatno bio i dalje premijer da se, kao za ovo sučeljavanje, pripremao ranije za svaku sjednicu vlade. Jedini mu je minus bio to što se svaki puta kada bi osjetio da je poentirao vratio onaj bahati Milanović- kaže Macan. Plenković, s druge strane, nastavlja, na nekoliko pitanja zapravo nije dao nikakav odgovor, ništa nije rekao. U nekoliko navrata Milanović je, drži Macan, odlično poentirao prikazavši sebe državnikom, političarem sa znanjem, a Plenkovića činovnikom. – Sve u svemu, bilo je to dobro nadmudrivanje, obojica su se jako dobro pripremila uključujući i voditelja Mislava Togonala koji je debatu odlično vodio- kaže Macan.

Na početku se, dodaje, kod obojice osjetila trema što je ljudski. U debati je, kaže Macan, Plenković odlično postupio kada je poslao jasnu poruku Mostu da mogu i nakon izbora s njima, ali da on mora biti premijer, a Milanović je lukavo isticao da je Hrvat i da se zna suprotstaviti birokratima u Bruxellesu. U setu svjetonazorskih pitanja, drži Macan, Milanović je poentirao u odnosu na Plenkovića koji se nije, kaže, jasno izjasnio o uzviku «Za dom spremni». – No s druge strane uspješno je branio ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ali i općenito nije dao na svoje HDZ-ovce što je mudro odigrao s obzirom da ga čekaju izbori i da mu treba mir u stranci - kaže Macan. Uvjeren je da su obojica debatom zapravo dovršili uspješnu bitku za svoje birače dok se onih neodlučnih još uvijek nisu dotakli.

>> Završila debata između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, evo što su poručili građanima

Komentara 94

DI
dirižabl
01:01 13.08.2016.

Jos cekamo "neovisno" misljenje Puhovskog

PR
pravica
01:05 13.08.2016.

Ja sam čvrsto vjerovao da je Plenković bio dominantan, ali evo stručnjaka sa FPZ koji me uvjeriše da je Milanović bio superioran....davao je jasne odgovore (stvarno mu je bio jasan Lex Milanović i slični primjeri npr.20 tisuća iseljenih. .... ) Vi i vaše ocjene, ankete, kod vas uvijek pobjeđuje partija, a na izborima uglavnom HDZ. Plenković novi premijer RH!!!!

VR
Vojislav_Radakovic
00:44 13.08.2016.

Dobro nadmudrivanje? Macana je stvarno lako usreciti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije