Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Dobro je što su se Hrvatska i Italija dogovorile o Jadranu, ali ne smiju zaboraviti da je jadranska zemlja i Slovenija

Italija je prije 20 godina hrvatskoj stala na put, a sad joj šef diplomacije di maio donosi poticaj

Komentari 3

DU
Deleted user
05:12 07.12.2020.

Zemljopisno gledano, postoji izravan dodir ITA i HR teritorijalnog mora u zoni otočja Palagruže, odnosno ti slovenski prohtjevi da (i) oni hoće svoj gospodarski pojas da bi mogli slobodno do Otranta su posve neutemeljeni jer svaki brod, bilo na "silaznoj" ili "uzlaznoj" ruti prema Otrantskim vratima mora proći ili kroz hrv. ili kroz tal. terit. more. No, to njihovi mediji znalački prešute odnosno ustrajno podmeću teze o nekakvoj slobodnoj plovidbi (iako civilni brodovi imaju pravo neškodljivog prolaza prema UN Povelji) koja bi bila ugrožena da RH proglasi gospodarski pojas. Jednostavno, SLO pripada klubu 27 država svijeta bez kontakta vlastitog terit. mora i međunarodnih voda i kao takva je "zemljopisno uskraćena", kako glasi prijevod s eng. jezika te službene fraze - što su i sami sebe opisali u prvim dokumentima koje su slali u ZG devedesetih godina. Kasnije, kad je Rupel krenuo s platformom ucjenjivanja, "otrgnuli" bi Hrvatskoj mora do Lošinja jer oni smatraju da se na "dimnik" (iz parafa D-R) može još toga oho-ho "navrnuti". Zato i je bila tolika pobuna ak. Rudolfa tada jer D-R nudi koridor koji ima status međunarodnih voda, što nema do sada u povijesti da bi se jedna država odrekla vlastitog terit. mora. Slovenija traži more bez svoje obale, odnosno oni bi diplomatski, ucjenama prvenstveno, "zapasali" more koje se prostire ispred tuđe obale. I onda povrh toga proglasili i gospodarski pojas, temeljen na tom zahtjevu da im se "preda" more ispred tuđe obale. Kako da ne!

VL
ST
stefj
23:46 06.12.2020.

Slovenija nema doticaj s otvorenim morem i ne može proglasiti gospodarski pojas. Ima slobodan put po međunarodnim konvencijama... To znači da će Slovenski brodovi i dalje moći dolje do otvorenog mora i tamo raditi što žele. a ako će loviti po Jadranu, morat će platiti Italiji ili Hrvatskoj... No, niti malo ne sumnjam da će se tu naći neka iznimka i da će Hrvatska dopustiti lov u gospodarskom pojasu bez naknade. Nema niti malo sumnje...

VL
DA
damascus
11:58 07.12.2020.

Pa Slovenija sada mora šutjeti, jer napadati Hrvatsku ne može bez Italije a to je opasno. A Slovenci su perfidni i smisliti će nešto drugo u što neće involvirati Italiju. Kako mi i nemamo vlast, opet ćemo popušiti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.