Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za veljaču 2024.

Dobre vijesti za umirovljenike: Poznato kada kreće isplata mirovina

Šibenik: Velike gužve ispred banke zbog isplate mirovina
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
04.03.2024.
u 12:39

U petak 8. ožujka 2024. počinje isplata mirovina korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, naveo je HZMO

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je kako u petak, 8. ožujka, počinje isplata mirovina za veljaču 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. "Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici HZMO-a", napominje HZMO. 

Oni koji još uvijek nisu u mirovini, no žele saznati koliko će im ona iznositi, sada će na na portalu Moja mirovina, koji je pokrenuo Središnji registar osiguranika (REGOS), moći imati pristup individualiziranim informacijama iz mirovinskog sustava te saznati projekciju iznosa buduće mirovine već od prvog ulaska na tržište rada. Portalu Moja mirovina može se pristupiti putem poveznice te sustava e-Građani.

Pristupom stranici, korisnicima se otvara anonimni mirovinski kalkulator putem kojeg se unosom traženih relevantnih podataka prikazuje izračun projiciranog iznosa mirovinskih primanja iz mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj, a prijavom putem sustava e-Građani, uz unos propisanih vjerodajnica, pristupa se personaliziranom mirovinskom kalkulatoru.

VEZANI ČLANCI:

Putem sustava e-Građani, prikazuju se tri simulacije iznosa buduće mirovine. Simulacija A prikazuje do sada stečena mirovinska prava i stanje mirovinske štednje. Prikazan iznos mirovine predstavlja projekciju iznosa starosne mirovine na dan izračuna. Simulacija B prikazuje projekciju iznosa buduće mirovine u slučaju da će buduće plaće osiguranika do umirovljenja biti na razini sadašnje plaće. To je projekcija iznosa starosne mirovine koju će korisnik ostvariti ako će od tog trenutka do odlaska u mirovinu zadržati svoj isti sadašnji status u mirovinskom osiguranju. Simulacija C omogućava unos podataka prema slobodnom odabiru korisnika, a prikazuje očekivani iznos mirovine u izabranoj opciji umirovljenja i budućih kretanja plaća i drugih dohodaka.

"Portal Moja mirovina osigurava potpunu transparentnost i dostupnost informacija koje se za građane vode u sustavu mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj te omogućava planiranje financijske budućnosti uvidom u projekcije iznosa mirovinskih primanja. Cilj razvoja ovog portala je razvoj financijske i mirovinske pismenosti građana te povećanje transparentnosti i jednostavnosti pristupa informacijama iz mirovinskog sustava", ustvrdio je REGOS.

Komentara 1

DR
dragica949
10:50 05.03.2024.

Uskoro će biti udarna vijest HZMO OBJAVLJUJE DA ĆE I OVAJ MJESEC BITI ISPLAĆENE MIROVINE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije